Afgrøderne har hårdt brug for varme og sol

Afgrøder og sprøjtninger på Hømgården afventer højere temperaturer.

"Vi er blevet skånet for de store problemer med udvintring, som desværre har ramt mange andre i landet. Så vi har ikke noget at klage over - men det er klart, at hveden og de andre afgrøder ville have godt af noget varme."

Det siger Niels Peder Christiansen på Hømgården ved Ringsted, der primært er frøavler, men som naturligvis også dyrker korn samt vinterraps. Opfølgningen mod ukrudt i hveden er forestående - sandsynligvis med en Starane-løsning, når de lidt højere temperaturer indfinder sig.

"Der er lidt ukrudt at komme efter, ikke mindst i de marker efter spinat og vinterraps, hvor vi ikke har pløjet," siger Niels Peder Christiansen.

I vinterrapsen håber han på så megen varme, at Matrigon-sprøjtning mod kamiller kan lade sig gøre. Hvis glimmerbøsser skulle melde deres ankomst, kan de eventuelt blive aflivet samtidig.

Udlæg i hver anden tud

Hømgården har afsluttet såningen af vårbyg på godt 90 hektar - herunder knap 25 hektar, som er med udlæg af hvidkløver og engrapgræs. Her sværger Niels Peder Christiansen til en særlig udlægsmetode, nemlig vårbyg og udlæg i hver anden tud på såmaskinen.

"Metoden giver mere lys ned i afgrøden til udlægget. Man mister måske nogle få hkg i vårbyg, men det er peanuts i forhold til, hvad man vinder ved at få et godt udlæg af hvidkløver og engrapgræs. Husk på, at det udlæg skal man høste på i tre-fire år," siger frøavleren.

Han pointerer desuden, at udlægget ikke skal drysses oven på jorden, men dækkes af jord for at give bedst mulig jordkontakt og fugt til spiring.

Heldig med Reglone

De første sprøjtninger mod ukrudt i frøgræsset er foretaget, nemlig i engrapgræs med Hussar mod især enårig rapgræs. Det skete et par uger tilbage, hvor temperaturen på Midtsjælland sneg sig op på de nødvendige13-14 grader for at få god effekt.

I engrapgræs og hvidkløver havde Niels Peder Christiansen held til at foretage en sprøjtning med Reglone 14. og 15. december - lige før vinteren for alvor satte ind.

"Jeg gav al hvidkløveren to liter Reglone pr. hektar mod kamille og frøukrudt, mens jeg kørte rundt i kanten af engrapgræsset mod alm. og enårigt rapgræs. Jeg tror, at det var de rigtige dage at gøre det på," siger frøavleren.

I de 25 hektar med hvidkløver kan han konstatere, at der i hvert fald er planter nok, men kulden har holdt afgrøden tilbage. En stor flok får pudsede kløveren af i efteråret, og hvis væksten bliver for kraftig i foråret før blomstring, bliver der måske sluppet får ud på marken igen.

smitt@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle