Udlæg af hvidkløver og engrapgræs kommer fint

Spinaten på Hømgården er sprøjtet færdig, men radiser driller. Gold hejre får særbehandling i engrapgræs.

"Engrapgræsset kommer lidt sent på grund af kulden, men det hele står fint nu, og jeg er godt tilfreds," siger Niels Peder Christiansen om udlægget af ny hvidkløver og engrapgræs i vårbyg på Hømgården.

Udlægget og vårbyg af sorten Chili er sået på hver anden række for netop at give udlægget plads og lys - en metode, som Niels Peder Christiansen har god erfaring med. Udlægsmarken er netop sprøjtet anden gang med 0,55 liter Basagran 480 tilsat Stomp og en lav dosis Karate mod bladrandbiller i hvidkløveren.

I vårbyggen uden udlæg hedder blandingen 0,5 tablet Express + 0,2 liter Oxitril tilsat mangan.

Radiser i spinaten

Hybridspinaten på 25 hektar er sprøjtet tredje gang mod ukrudt, sandsynligvis for sidste gang.

"Jeg kørte selv pinsemorgen. Der var kommet 22 millimeter torsdagen forinden, og anden pinsedag regnede det igen, så det var godt, jeg kom af sted. Og det har blæst siden," siger Niels Peder Christiansen.

Han har brugt Betanal alle tre gange, og anden og tredje gang har han blandet henholdsvis en halv og én liter Asulox i. På halvdelen af arealet består ukrudtet blandt andet af radiser, som blev dyrket på Hømgården til frø for år tilbage, indtil amerikanske frøavlere erobrede markedet.

"Radisefrø ligger i jorden i mange år. De ligner raps og skal bekæmpes på samme måde," siger frøavleren, der fortsat har en lav dosis Asulox i baghånden, hvis der skulle blive behov for en ekstra sprøjtning i spinaten.

Agil mod gold hejre

Første- og andetårs-markerne med engrapgræs er sprøjtet med Folicur, MCPA mod mælkebøtter og tidsler samt insektmiddel mod galmyg. I den kommende tid skal gold hejre bekæmpes med rygsprøjte og Agil i en kraftig opløsning. En ATV hjælper til med at komme kvikt rundt på markerne.

"Agil er bedre end Roundup til opgaven, fordi Roundup efterlader en bar plet, hvor andre former for ukrudt kan etablere sig," siger Niels Peder Christiansen, der i år lægger jord og afgrøde til et forsøg, hvor forskellige sprøjtemidler testes mod gold hejre.

I strandsvingelen bekæmpes gold hejre også med Agil, men det sker ved skridning med almindelig sprøjte, fordi strandsvingel tåler Agil bedre end engrapgræs.

I hvidkløveren skal der i den næste tid tages stilling til, om afgrøden skal pudses af. I det kølige vejr er kløveren ikke groet kraftigt til, og i nogle år kan man undlade at pudse af i forsommeren.

"Jeg ville gerne have får på, men det kunne jeg ikke få. Så måske pudser vi og wrapper, når vejret er til det," siger Niels Peder Christiansen.

Nyt tørreri gøres færdigt

I hveden har han for en uges tid siden kørt med en blanding af Express, Tern og Bumper i lave doser for at være på forkant i forhold til svampe.

I vinterrapsen trækker blomstringen ud, og det kølige og fugtige vejr vil med stor sandsynlighed give behov for svampebekæmpelse - sandsynligvis med Folicur/Amistar-blandingen tilsat lidt Mavrik mod insekter.

"Ellers er vi ved at komme af med det sidste korn. Det er solgt for længe siden - desværre til en pris, der er alt for lav, men som stort set svarer til den nuværende," siger Niels Peder Christiansen.

Derefter står den på oprydning og rengøring af lagre samt færdiggørelse af den nye lade på 1.800 m2, hvor 500 m2 udgøres af et nyt plantørreri med fire rum. Gulvet i plantørreriet består af planker af sibirisk lærk skiftevis med celleplader.

"Det er et engelsk system med to hovedkanaler. Vi skal netop montere blæsere og styresystem i dag," siger frøavleren på Hømgården.

smitt@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle