Penge i nicheafgrøder - hvis det bliver gjort rigtigt

Der er potentiale i specialproduktioner, men afsætningen skal være på plads.

Sukkerroer fra Sydamerika eller kiwier fra Kina. Der er mange alternative afgrøder at kaste sig over, og ifølge souschef Poul Hunniche Madsen fra Grønt Center er der faktisk store muligheder i de små nicheproduktioner, hvis man gør det på den rigtige måde.

»Der er åbent på alle hylder, men det er økonomien, der skal styre værket. Så hvis det skal være interessant, skal der være hul igennem til enten forbrugerne eller industrien. Vi skal acceptere, at specialproduktioner er små lukkede nicher, hvor man har en relation til aftageren,« siger han.

Find dit eget

En af de afgrøder, som Grønt Center arbejder med lige nu, er Quinioa. Planten bliver dyrket af højlandsindianere i Sydamarika og kan vel bedst beskrives som sukkerroens sydamerikanske fætter. Den finder Poul Hunniche Madsen interessant, fordi Grønt Center allerede har etableret et samarbejde med levnedsmiddelindustrien om at udvikle produkter fra planten, og fordi der i forvejen bliver importeret 80 ton om året til Danmark. Og med et udbytte på to til tre ton pr. hektar har han regnestykket klart.

»Det kommer selvfølgelig ikke bare af sig selv, men jeg vil påstå, at der kan dyrkes 200 hektar herhjemme,« siger han.

Med det potentiale er det begrænset, hvor mange som kan kaste sig over dyrkningen af Quinioa, og derfor skal man heller ikke bare kigge over hækken for at se, hvad naboen dyrker, når der skal findes alternative afgrøder. Poul Hunniche Madsen mener, at markedet skal splittes op.

»Fordi én landmand har nogle bistader og kan sælge honningen til den lokale Brugs, er det ikke ensbetydende med, at alle kan gøre det samme. Ligesom med mælkebøtter og hyben: Der er nogle få små, som har en forretning ud af det,« siger han.

Lyst til nyt

Den holding deler landskonsulent Morten Haastrup fra Videnscenter for Landbrugs plantesektion. Han mener, at nogle landmænd kan specialisere sig og gøre nicheafgrøder til deres levebrød.

»Det kan være fornuftigt at arbejde med nicheproduktion, for det skal vi også tænke ind i fremtiden, og nogen skal i højere grad specialisere sig end bare lave bulkvarer,« siger han.

En af de afgrøder, som Videnscenteret oplever stor interesse for lige nu, er hestebønner, som landene omkring os har en stor eksport af. Og her lyder rådet fra Morten Haastrup at forsøge sig lidt frem med nogle sorter og kalkulere med den risiko, at kvaliteten måske ikke er der første gang, og så sikre sig at afsætningen er på plads. Måske endda på kontrakt.

»Selvom der har været lidt krisestemning, og investeringslysten ikke har været så stor, fornemmer vi, at landmændene er omstillingsparate og villige til at prøve nogle ting,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle