Mycoplasma bovis

Mycoplasma bovis ligner en bakterie men mangler hele cellevæggen. Den kan huses i svælget i længere perioder på raske dyr. Smitte sker primært via snot/spyt (vandtrug og foder) samt ved malkning og via mælk. Den kan også smitte via luften - afstanden er der ikke enighed om, men man regner med ca. en km.

Normalt har man herhjemme forbundet Mycoplasma bovis med nogle heftige yverbetændelser hos køerne, samt forekommende sammen med andre luftvejspatogener ved lungebetændelse hos kalvene. Man har accepteret, at den findes her i landet, men den er aldrig eller sjældent blevet forbundet til udbrud, som den primære årsag.

Ser vi ud over landegrænserne, så ved man her, at M. bovis i specielt slagtekalvebesætningerne er et kendt fænomen med slemme lungebetændelser samt ledbetændelser. Hos køerne er den kendt for at give ledbetændelse og lungebetændelse ud over den herhjemme accepterede yverbetændelse. De små kalve er desuden blevet beskrevet til også at kunne få mellemørebetændelse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle