Stor forskel på udbytter i pil

"Danske piledyrkere burde i snit kunne avle 9-11 ton tørstof pr. ha pr. år med de nyeste og mest højtydende pilekloner. Det viser udbytteforsøg med forskellige pilekloner. Men i min undersøgelse af danske pilemarkers udbytte i praksis lå gennemsnittet på syv ton. Og det dækker oven i købet over en meget stor variation - nemlig fra ingenting og op til 20 tons tørstof pr. hektar pr. år. Kun 25 pct. avlede mere end de ni tons. "

Det fortalte Lisbeth Sevel fra HedeDanmark på temadagen om dyrkning af pil og poppel i Skejby i mandags.

"Jeg gik efter at finde de pilemarker, der var tilplantet med de nyeste og højestydende pilekloner. Men alligevel var der meget, meget stor forskel på pilemarkerne og deres udbytte. Markerne med de bedste udbytter var såmænd bare passet efter forskrifterne med optimal ukrudtsbekæmpelse og gødskning efter normerne. Og de dårligste var slet ikke passet og nærmest groet til i ukrudt," fortæller Lisbeth Sevel.

Hun tilføjer, at de marker der lå over 16 ton tørstof alle lå på fed lerjord på Sjælland, bortset fra et enkelt på god jord i Midtjylland, der var rigtig godt gødsket.

"For at nå de 9-11 ton, skal pilen dyrkes med optimal pasning. Det er meget, meget vigtigt at få bekæmpet ukrudtet fra starten. Og at gødske pilen optimalt," pointerer hun.

Den undersøgte pil var plantet i perioden 2004-2008 og bestod af de nyeste pilekloner hos 16 piledyrkere med i alt 26 pilemarker. Opgørelsen blev lavet i vinteren 2009/10, så rodalderen var to til seks år.

meh

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle