Hold øje med svampe i rajgræs og vintersæd

Planteavlskonsulenternes registreringsnet melder om kronrust i rajgræs, meldug i vinterbyg og hvede og mere gulrust i triticale.

”Vi har fået en del indberetninger om kronrust i rajgræs. Og er de repræsentative for alle marker, er der bekæmpelsesbehov i 25-30 pct. af rajgræsmarkerne,” fortæller landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen, Videncentret, der samler konsulenternes indberetninger i Registreringsnettet.

Bekæmpelse sker med Folicur (0,3-0,4 l) eller Orius (0,4-0,5 l) hvis man har let ved at finde pustler med kronrust rundt om i marken. Omkring skridning og blomstring kan man også bruge Bell.

I vinterhvede er der udløst meldugbekæmpelse i fem pct. af markerne - mest i Mariboss, men også i Hereford og Jensen. Fra praksis er på let jord også meldt om tilfælde af meget meldug. Der er dog stadig mindre meldug nu end i de to foregående år. Der er fortsat ikke fundet gulrust og brunrust i hvede.

Meget meldug i vinterbyg

»I vinterbyg er der udløst meldugbekæmpelse i 5-10 procent af markerne. Tilfælde af meget meldug er fundet i de fleste sorter. I nogle marker er der også meget skoldplet, men fortsat kun meget lidt bygrust og bygbladplet. Så i mange marker kan der ved bekæmpelsesbehov nu satses på én enkelt behandling omkring skridning,« mener hun.

Gulrust breder sig i triticale, og der er nu bekæmpelsesbehov i 60 pct. af Gringo, 40 pct. af Tulus og 25 pct. af Ragtac. Hold også øje med Oakley og Tuareg. Der er ikke fundet brunrust. Også meldug optræder nu i triticale og rug.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle