Jeg skal op på ølkassen

L&F’s nye administrerende direktør skal ud og besøge medlemmerne og se dem i øjnene.

Noget af det første, Landbrug & Fødevarers nye administrerende direktør, tidligere forsvarsminister Søren Gade, skal anskaffe sig, er et håndfrit sæt til mobilen.

»Så kan jeg snakke i telefon, mens jeg kører rundt til dem, der betaler min løn, så er det jo ikke spild af tid at køre i bil. Jeg er vant til transport. De seks år, jeg var minister, sad jeg sammenlagt et kvartal i fly og helikoptere,« siger han.

Søren Gade skal være en synlig direktør både blandt landmænd, virksomheder og resten af befolkningen, og foreløbig har han planer om at besøge landmænd, virksomheder og foreninger i stor stil. Og han glæder sig:

»Landbruget har virkelig noget at byde ind med. De har en vækstdagsorden, der skaber arbejdspladser, og et erhverv, der eksporterer for 117 mio. kr., er et vigtigt erhverv,« understreger han.

Lever af ekspertise

Han går til det nye job med en god portion ydmyghed, for der er meget at sætte sig ind i. Men det skal nok gå.

Onsdag morgen - den første arbejdsdag - mødte han 14 chefter, der fortalte mere om, hvad de 484 medarbejdere laver.

»Der er folk, der har været der mange år og har meget specifik viden, det er virkelig godt, for vi lever af ekspertise,« siger han.

Den vil han trække på, mens han selv oparbejder den og bruger sine politiske erfaringer og kæmper for bedre rammevilkår.

Hvad er det første, du vil tage fat på?

»Der er meget at tage fat på. Landbrug & Fødevarer har mange gode budskaber, men et er at have ret, noget andet er at få ret. Vi skal vise politikerne, at hvis de ødelægger rammevilkårene for landbruget, går det også ud over tømrere, murere, mekanikere og i sidste ende hr. og fru Danmark. Bræmmer er også et hot emne. Bræmmereglerne svarer til, at man kræver, at alle, der har en ligusterhæk, skal have 10 meter bræmme på hver side og anlagt en sti, hvor folk må gå tur. Det budskab skal vi have ud.«

Hvad kan du gøre bedre som direktør?

»Der er ikke lavet om på Landbrug & Fødevarers politik - den lægger formandskabet. Min stil er, som den er, den kan der ikke laves om på. Folk skal vide, hvad jeg mener. Jeg er måske lidt firkantet, men de ved, hvor de har mig.«

Hvilken ledelsesstil vil du bruge?

»Jeg går ind for synlig ledelse. Sådan er jeg opdraget. Så får medarbejderne et indtryk af en og ved, hvem man er, og det er nemt at forholde sig til.«

Hvordan skal medarbejderne hjælpe dig i gang?

»De skal hjælpe mig med ikke at træde i landminer.«

Har du erfaring med praktisk landbrug?

»Man skal ikke bede mig om at malke 60 køer, men jeg har arbejdet for Cheminova og Ringkøbing Amts Regnskabskreds og har netværk blandt landmænd og i virksomheder, så det er næsten som at komme hjem.«

Hvor lang arbejdstid regner du med at få?

»Lang. Mit arbejdsliv og privatliv flyder sammen, men jeg er et sted i livet, hvor det kan lade sig gøre.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle