Træng ned i afgrøden

Høj vandmængde sikrer god nedtrængning i kraftige afgrøder

At sprøjtemidlet trænger sikkert ned i afgrøden er en vigtig parameter for sprøjteføreren. Navnlig når der lige nu svampesprøjtes i vinterrapsen. Inden længe er det bekæmpelse af bladlus i vårbyg, samt svampebekæmpelse i hveden, der kræver ekstra nedtrængning.

Den vigtigste ting du, som fører af en traditionel sprøjte uden luft eller luftassistance, kan gøre, er at anvende en høj vandmængde. Sikker nedtrængning i kraftige og høje planter kræver nemlig store og tunge dråber, som ikke lader sig påvirke af vinden. Store dråber kræver meget vand.

Anbefalingen ved svampesprøjtning i vinterraps er eksempelvis 200 til 250 liter vand pr. hektar.

I kornet er anbefalingen 150 til 200 liter pr. hektar. Begge mængder kan dog sænkes en smule, så længe planterne er våde. Det vil ofte sige, at den lave ende af anbefalingen kan bruges om morgenen.

Lav hastighed vigtig

Høj hastighed og lav vandmængde giver dækning af toppen af afgrøden, mens høj vandmængde og lav hastighed giver god nedtrængning.

Når midlerne skal trænge langt ned i plantemassen, er lav hastighed derfor et must. Generelt anbefales det derfor ikke at køre hurtigere end otte kilometer i timen, når der køres i kraftige afgrøder.

Normalt skal bomhøjden være 50 centimeter over afgrødens top, da det sikrer dobbelt overlap. I høje afgrøder, hvor målet for dråberne er længere ned i planten, kan man med fordel sænke bomhøjden til cirka 30 centimeter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle