Svineprisen på vej mod 14-16 kroner

Opbremsning i svineproduktion i Europa og USA kan skabe prisrally på svinekød samtidig med, at kornpriserne kan synke et godt stykke i 2013, vurderer analytiker.

En svinepris på over 14 kroner i Tyskland og måske helt oppe i 16 kroners feltet.

Det er ikke urealistisk udvikling på svinekødsmarkederne i 2013, vurderer analytiker Palle Jakobsen, Agrocom med udgangspunkt i tyske svinepriser.

»Med den udvikling, som vi har set over de seneste uger, så har de en krone mere foran sig. 14,50 kr. er næste mål og så må vi se, om de kan gå hele vejen til 16,50 kr. pr. kg. Det kan ikke udelukkes i et rallymarked, og så må vi se, om de danske svinepriser kan følge med op,« siger han.

Kaster håndklædet i USA

En opbremsning af den europæiske svineproduktion og et potentielt faldene svinetal i USA danner baggrund for forudsigelserne.

Han mener, at især anden halvdel af 2013 tegner meget lovende.

»Når foderpriserne eksploderer, så gør det, at der bliver lukket besætninger især i USA. Det vil øge udbuddet af kød i første omgang. Når amerikanerne er færdige med at bremse op, så får vi et højere prisniveau. Det topniveau, som vi havde omkring 11,50 til 12 kr. pr. kg, det ligner det nye bundniveau. Og det kan godt være, at vi fremover skal køre fra 11,50 til 14 kroner i priserne. Med andre ord så har svineproducenterne det forsan sig, som planteavlerne står i lige nu,« mener han.

I første halvdel af 2013 vurderer Palle Jakobsen, at det vil gå lidt langsommere med at få priserne op, fordi økonomien i svineproduktionen har været god udenfor EU's grænser.

Det har givet en stigende produktion på verdensplan, som også fylder op i forsyningsbilledet.

På positivsiden vurderer han, at de aktuelle høje kornpriser vil synke igen og dermed forbedre økonomien i produktionen.

»Lige nu er det hårdt med foderpriserne. Vi får en opbremsning i kornniveauet i løbet af 2013. I år har vi haft tørken, som har kostet udbytter. Hvem ved, om vi får en god vækstsæson næste år? Planteavlerne vil også bruge mere kemi og gødning efter i år, og så kan man tro, at kornproduktionen vil stige i 2013 og dermed vil priserne synke,« siger han.

Palle Jakobsen står ikke alene med sit optimistiske syn på 2013. Landbrug & Fødevarer gik tirsdag på en konference i Kolding ud og sagde, at man forventer at opjustere sin prognose på svinepriserne for de kommende tolv måneder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle