Billigt protein med ny kæmpe-toaster

En ny toaster fra Bulldog Agri kan klare to et halvt ton hestebønner i timen og bliver dermed interessant både for økologiske og konventionelle landmænd.

Billigt protein er stikordet for en ny toaster, som Bulldog Agri i øjeblikket er ved at afprøve især på hestebønner. Toasteren bruges til at varme hestebønnerne, så AAT - det tilgængelige protein - øges markant.

Bulldog Agri har de sidste ti år arbejdet med crimpning. Og netop crimpningen kombineret med toastning af den flade hestebønne kan være vejen frem til billigere proteinfoder.

I forvejen er en toaster af et andet mærke under afprøvning, men Bulldog Agris italienske toaster er langt større end de øvrige på markedet. Toasteren kan klare 2,5 ton i timen og er derfor stor nok til, at mange landmænd kan samarbejde om en toaster.

»I første omgang satser vi især på økologerne,« siger Helge Laursen, Bulldog Agri.

To dage om måneden

Kapaciteten og de høje priser på protein gør imidlertid også toastning til en interessant mulighed for konventionelle landmænd.

Med en kapacitet på 2,5 ton i timen vil de fleste danske landbrug kunne dække deres forbrug af hjemmeavlede proteinafgrøder ved at toaste en til tre dage hver måned. Dermed har anlægget den fornødne størrelse til, at måske otte-ti landmænd kan benytte den på skift.

»Så bliver investeringen til at overskue for den enkelte landmand,« understreger Helge Laursen.

Når firmaets egne tests er overstået, skal toasteren formentlig afprøves officielt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle