Høsten tæt på slut

Vejret er stadig noget ustadigt, men høsten af de sidste afgrøder skrider frem mellem bygerne.

Årets høst er nu ved at være afsluttet for langt de fleste landmænd. Landets planteavlskonsulenter melder, at der kun mangler at blive høstet lidt havre, hvede og vårbyg, mens de andre kornafgrøder stort set er færdighøstet. Det er især i den midt- og nordlige del af Jylland, man stadig kæmper med at få det sidste korn i hus ind imellem bygerne.

 

Alt i alt en god høst

Landmændene kan i år glæde sig over en middel høst med hensyn til udbytter, og en fantastisk høst med hensyn til afgrødeværdien. Desuden har der i år ikke været de store problemer forbundet med høsten.

»Langt de fleste har fået afgrøderne både let og tørt i hus, hvilket har mindsket presset på maskinerne og samtidig holdt tørringsomkostningerne nede,« melder planteavlskonsulent Per Skodborg Nielsen fra Heden & Fjorden.

Fortsat svingende udbytter

På Fyn, hvor høsten også næsten er overstået, meldes der dog stadig om meget svingende udbytter. Planteavlskonsulent Michael Wang Lønbæk fra Centrovice forklarer, at der er flere faktorer, der har været medvirkende til, at der i nogle marker har været skuffende udbytter. Vinterskader i vintersæden, nedbørsunderskuddet i maj og strukturskader efter sidste års besværlige høst er efter hans vurdering de faktorer, der har påvirket udbyttet i nogle marker negativt. Desuden har vårbyggen og vinterhveden nogle steder været ramt af henholdsvis ramularia og goldfodssyge.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle