Sort gødning har kostet landmænd 25 mio. kr.

NaturErhvervstyrelsen har trukket 25 mio. kr. i landbrugsstøtte fra landmænd mistænkt for ulovlig import og brug af gødning fra udlandet.

Omkring 100 danske landmænd, der er mistænkt for at have købt og anvendt såkaldt »sort« gødning, har fået en syngende økonomisk lussing: NaturErhvervstyrelsen har trukket mindst 25 mio. kr. fra deres landbrugsstøtte som sanktion efter reglerne om krydsoverensstemmelse. Det oplyser Steen Bonde, chef i Center for Arealtilskud i NaturErhvervstyrelsen.

Det store beløb er trukket allerede for 2011, og der er trukket yderligere beløb i 2012.

Steen Bonde understreger, at behandlingen af »sort gødning-komplekset« endnu ikke er afsluttet. Omfanget af støttereduktioner vil derfor formentlig stige yderligere.

Kører ved domstole

De meget omtalte gødnings- og pesticidsager dukkede første gang op i pressen i 2009, hvor det daværende Plantedirektoratet fik kendskab til sagerne gennem Østjyllands Politis efterforskning af to gødnings- og pesticidleverandører.

Sagerne blev senere opgjort til at handle om import af ca. 14.000 ton gødning og 45 ton pesticider. På gødningsdelen blev i alt omkring 120 landmænd bedt om at redegøre for deres brug af importeret gødning.

Landmændene kom ifølge Østjyllands Politi fra hele landet, og det er mange af disse sager, som endnu ikke er afsluttet ved domstolene.

De over 25 millioner, som NaturErhvervstyrelsen har trukket efter KO-reglerne, kan dermed blive suppleret med yderligere, strafferetlige sanktioner mod de berørte landmænd.

Omvendt kan det også ske, hvis landmænd frifindes, at NaturErhvervstyrelsen skal refundere den støtte, som allerede er trukket.

»Systemet er sådan, at vi trækker i den årlige udbetaling af landbrugsstøtte, og så kan det være, vi bagefter skal ud og betale noget tilbage. De to forløb kører i første omgang uafhængigt af hinanden,« siger Steen Bonde.

Kostede poster

I Landbrug & Fødevarer har gødningssager indtil videre kostet to kendte landmænd deres organisatoriske poster: Martin Arvad Nielsen, der sad i virksomhedsbestyrelsen, valgte i februar 2012 at trække sig på grund af en gødningssag. Det samme gjorde Jørgen Lykkemark, tidligere formand for Østjysk Familielandbrug.

Begge har nægtet at have gjort noget forkert.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle