Vingård er et oplevelsessted

To generationer lever af vingård, som tiltrækker gæster ved at kombinere vin med oplevelser.

Drueklaserne hænger modne på vinstokkene. Det er tid for årets vinhøst på Glenholm Vingård. Efter en varm, tør sommer og efterår kunne man måske tro, at det tegner til rekordhøst. Men det er ikke tilfældet, siger Hans Jørgen Madsen, Glenholm Vingård, Næsby i Vesthimmerland.

»Vi forventer et udbytte på 50-60 pct. af normal høst. Det er også meget bedre end sidste års 10 pct. Til gengæld tegner høsten i år til en flot kvalitet.«

Starten af 2013 var nemlig præget af en ekstrem hård, lang og blæsende vinter, og et forår der var forsinket en måned. Og vinteren var hård ved vinstokkenes knopper.

»Det ramte os særlig hårdt, da vi har en del følsomme men spændende sorter, som er fantastiske i milde vintre men ikke i kolde. Andre har nok flere sikre sorter,« siger han. Og er glad for den varme sommer, som har indhentet tre uger af de fire ugers forsinkelse. Så høsten er kun en god uge senere end normalt.

Et rigtigt familieforetagende

Glenholm Vingård er ikke som andre danske vingårde. Det er et oplevelsessted, hvor hele familien er ansat. Hans Jørgen, Brita og deres to voksne børn, Jesper og Dorthe, lever alle fire af vingården. Og også svigerbørn plus en halvtidsansat hjælper til. En ønsketilværelse - men det havde de ikke drømt om var muligt for 10 år siden.

»Jeg har altid været i byggebranchen men begyndte for sjov at plante de første vinstokke i 1993. De næste år fortsatte jeg på hobbyplan med at afprøve sorter. I ti år plantede jeg en vinmark om året og fandt ud af, at vi har verdens bedste jord til vinavl. I 2006 blev vi registreret som kommerciel vingård. Og i 2007 tog børnene springet og gik fuldtids med. Jesper som vinmager og køkkenchef, og Dorthe med marketing, butik og servering. Og vi tredoblede vin-arealet. I dag har vi 2,5 hektar med 6.500 vinstokke og otte sorter. Vi kan høste 10 ton druer og producere 7.000 flasker om året,« fortæller Hans Jørgen Madsen, der skal i gang med at plante endnu en lille hektar til med vin snart.

Kombinerer vin med oplevelser

At fire mennesker kan leve af en vingård i Danmark er usædvanligt. Det kan lade sig gøre, fordi familien kombinerer vinproduktion med at tage imod gæster, arrangere rundvisning, vinsmagning og servere mad med egne vine i deres gårdrestaurant med plads til 160 spisende under vindruernes klaser. Et fantastisk miljø. Lidt som i Sydeuropa. Men de laver også kurser, sælger vinplanter, har webshop, gårdbutik og producerer vin for 25 vinavlere i deres vineri.

»Vi har haft 5-6.000 gæster i år på fire måneder. Halvt turister, halvt lokale. Det er gået godt. Vores mål er at fordoble antallet over de næste tre år. Det vil vi bl.a. opnå ved at lave flere kultur-events og åbne bed & breakfast,« siger han.

I dag sælges stort set al deres vin direkte fra vingården til forbrugerne. På den måde får de maks. for vinen, og det betyder meget for økonomien

»I dag kan vi fire kun lige akkurat leve af det. Men der er en fin balance i driften. Og med 10.000 besøgende vil økonomien se ganske fornuftig ud for os. Så det satser vi på.«

En vingård kan blive rentabel

Der er nok mange, der drømmer om at have en vingård. Og ifølge Hans Jørgen Madsen er det ikke en uopnåelig drøm. Han mener, man kan få rentabilitet i en vingård fem år efter første høst. Men man skal være dygtig, målrettet og have en pose penge med til startinvesteringerne. For det er dyrt at starte en vingård op, især hvis man selv vil lave vinen i eget vineri. www.glenholm.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle