Han taber 90.000 kr. om året på leverikter

Økologisk mælkeproducent Jens Kristiansen, Højer, oplever allerede i dag, hvad forhøjet vandstand som følge af vandplanerne kommer til at betyde for dyrene.

Udefra ligner det en ganske almindelig kolever, men da dyrlæge Henrik Bruun Schmidt, dyrlægehuset i Skærbæk, sætter sin skarpe kniv til at glide ned igennem den, gør han en ubehagelig opdagelse.

Først fortykkede galdegange, derefter et dyr, der indtil for få timer har været levende og siddet i leveren og suget koens næring til sig. En leverikte.

Senere i sit arbejde med at skære leveren i tynde skiver gør han flere tilsvarende makabre fund. Og hvis han teoretisk set skar i leveren hos Jens Kristiansens 130 køer, ville han også her finde leverikter i 20 procent af dyrene.

»Vi har fået et stigende antal anmærkninger for leverikter de sidste otte år,« siger Jens Kristiansen, hvis dyrehold blandt andet afgræsser en del af Tøndermarsken. Et område der er kendetegnet ved, at vandet står højt stort set året rundt.

»Det koster på dyrevelfærden. Vi kan ikke se på koen, at den er inficeret, men jeg er sikker på, at den ikke har det godt,« siger dyrlæge Henrik Bruun Schmidt.

Mister mælk hver eneste dag

»Min fodringskonsulent vurderer, at en ko med leverikter producerer omkring tre liter mælk mindre om dagen end en ko uden leverikterne,« forklarer Jens Kristiansen, der på den måde kan opgøre sit årlige tab til omkring 70.000 kroner i mistet mælkeindtægt.

Han henfører især angrebene af leverikter til at stamme fra kviernes afgræsning af Tøndermarsken. Men også en reduceret vedligeholdelse af et lokalt vandløb er han sikker på, har givet infektioner.

Leverikterne formerer sig fra pytsneglen, der holder til i områder, som er konstant fugtige og ikke påvirkes af saltvand. Og dem er der mange af i Tøndermarsken

Få behandlingsmuligheder

Som økolog har Jens Kristiansen kun midlet Valbazen at ty til, hvis han vil leverikterne til livs. Det giver otte dages tilbageholdelsestid på mælken, men det værste er faktisk, at det er så svært at se, om en kvie eller en ko er angrebet.

»Vi har sat ind det sidste års tid ved at behandle alle kvier, og det har reduceret andelen fra 25 procent til 20 procent af køer med leverikter. Nu har jeg så opsagt lejemålet på jord i Tøndermarsken,« fortæller Jens Kristiansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle