4 x 35 nye fod skal tærske hos Danmarks største jordbesidder

Frijsenborg og Wedellsborg godser startede mandag høsten i rødsvingel med fire helt nye mejetærskere på hver 35 fod. Tre parametre blev opfyldt og afgjorde købet, mener driftsleder.

Det er ikke hver dag, der bliver langet fire mejetærskere over disken i en handel - og så til én køber.

Men Frijsenborg og Wedellsborg godser kunne mandag i denne uge tage hul på høsten af rødsvingel nær Wedellsborg med godsernes fire helt nye Case IH Axial-Flow 9230 mejetærskere med hver sit 35 fods skærebord.

Maskinerne blev leveret fredag i sidste uge til en sæson, der oprindeligt var tiltænkt en tur mere til godsets eksisterende maskiner.

»Vi (bestyrelse, ejer og driftsleder red.) var egentlig enige om, at de fire gamle maskiner, tre styks New Holland CR980 fra 2006 og en Case IH Axial-Flow 8010 fra 2008, skulle klare høsten nok en gang,« fortæller Henrik Galsgård, driftsleder på Wedellsborg Gods.

Ikke fast strategi for investering

Han forklarer, at tre vigtige parametre var afgørende for, at der alligevel blev skiftet mejetærskere til høsten.

»Vi har selvfølgelig en ide om, hvornår vi bør skifte. Men vi har ingen fast investeringsstrategi på eksempelvis hvert tredje eller fjerde år.«

»Vi vil ikke låse os, hvis det rette tilbud dukker op. Og det gjorde det altså her. Vi kiggede på tre parametre i forhold til handlen: Produktet skulle være godt, der skulle være en god forhandler med god service, og så skulle naturligvis økonomien være i orden.«

»For mit vedkommende vægter alle tre ting lige meget, og vi fik alle tre ting opfyldt, så det var svært at sige nej til handlen,« konkluderer Henrik Galsgård, der - uden at røbe prisen præcist - fortæller, at der hurtigt er maskiner for 10 mio. kr.

Satser på traditionelt skærebord

Alle fire maskiner står med traditionelle skæreborde fra Case IH. De såkaldte sejlskæreborde har ikke været til store overvejelser hos Henrik Galsgård.

»Jeg kan godt lide, at vi har lavet én handel på det hele, og at vi kan få serviceret maskiner og bord samme steder.«

»Måske kan sejlborde give lidt mere kapacitet i visse afgrøder, men det er ikke nok til, at vi kan undvære en maskine.

»Vi burde have kapacitet nok med de nye maskiner med standard-borde. For med deres 35 fod er de lidt større end de tidligere på 30 fod. Vores erfaring med rotor- kontra hybridteknologi viser også, at vi har samme kapacitet i frøgræs, men lidt større kapacitet i korn. Så på den konto har vi også fået lidt større kapacitet,« vurderer Henrik Galsgård.

Han mener ikke, Axial-Flow-princippet med én enkelt rotor kommer til kort i afgrøderne i markplanen.

»Vi har dannet vores erfaringer med 8010’eren. Den har klaret det fint,« tilføjer han.

To maskiner til hvert gods

De fire maskiner skal tilsammen høste over 2.400 hektar - 1.200 hektar ved Frijsenborg i Østjylland og 1.200 hektar ved Wedellsborg på Fyn. Hvert gods har to mejetærskere, men de er ikke låst fast geografisk.

»Vi starter med alle fire maskiner her på Wedellsborg. Rødsvinglen er moden nu, men der går endnu et par uger, inden høsten starter på Frijsenborg. Til den tid flytter vi to maskiner derop, så vi udnytter kapaciteten, hvor der er behov for den,« siger Henrik Galsgård.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle