Landbrugsbank i ny mælkeanalyse: Der kan komme pres på priserne

Statsstøtte var med til at holde hånden under mælkepriserne i foråret. Rabobank forventer, at mejerier og leverandører nu skal klare prispresset selv.

Mælkepriserne viste sig modstandsdygtige til landmændene under forårets nedlukning af en lang række lande - men den anerkendte hollandske landbrugsbank Rabobank vurderer i en ny analyse, at mejeriindustriens aktører nu skal klare sig selv.

I en ny kvartalsrapport om den aktuelle situation for mælk og mejeri på verdensplan vurderer Rabobank nemlig, at når råvarepriserne steg i andet kvartal, så skyldtes det primært statsstøtte fra flere nationalstater.

"Imidlertid er udsigterne for støtte fra stater og regeringer er mere usikre at opnå i fjerde kvartal og ind i 2021, hvilket øger risikoen for et nedadgående prispres", lyder vurderingen.

Analytikernes sammendrag viser, at de forventer fortsat stigende mælkeprodktion fra alle de store eksportnationer på verdensplan. I årets sidste kvartal forventer mean 1,3 procent stigning i mælkeproduktionen i forhold til samme periode sidste år, mens første halvår 2021 vil byde på 1 procent stigning og andet halvår på 0,8 procent vækst.

Samtidig vil covid-19-pandemien fortsat være en stor joker inden for, hvordan efterspørgslen vil udvikle sig. Heraf især i hvilke sektorer den vil forværres og forbedres, påpeger Rabobank.

”Vi observerer fortløbende forbedringer inden for foodservice, da flere regioner er kommet ud af lockdown, mens detailsalget af mejeriprodukter viser tidlige tegn på opbremsning. Det vil tage tid for foodservice-efterspørgslen at vende tilbage til niveauet før Covid-19, selv for lande, der har været langt foran kurven", udtaler Sandy Chen, senioranalytiker på mejeriområdet for Rabobank.

Analytikerne forventer, at de største globale markeder vil være svage indtil andet kvartal 2021, hvorefter det lokale forbrug i de største eksportnationer vil være forbedret så meget, at de kan absorbere produktionen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle