Landbrugseksport for en milliard kroner er i fare

Handlen med Rusland er sat på pause. Cheføkonom vurderer, at der kan gå mange år, inden der kommer gang i markedet igen.

Vi har al mulig grund til at være tilfredse med, at vi har et robust landbrugserhverv i Danmark. Andre steder i verden frygter man med rette, at der kan blive mangel på fødevarer. Men det er slet ikke der, vi er«, lyder det beroligende fra cheføkonom i L&F, Martin Brauer.

Der er ellers nok at bekymre sig om, efter at krisen mellem Ukraine og Rusland har udviklet sig til en regulær krig. Den umiddelbare konsekvens for dansk landbrug er - ud over usikkerheden for de mere end seks tusinde ukrainere, der arbejder i fødevareerhvervet - at priserne på energi er røget voldsomt i vejret.

"Prisen på naturgas er steget med 100 procent i løbet af den sidste uge, og alene i går (onsdag, red.) med halvtreds procent, så det er helt uforudsigeligt, hvor det vil ende. Og der er ingen tvivl om, at det vil sætte sig som øgede omkostninger for virksomhederne", siger Martin Brauer.

Lille eksport

Cheføkonomen lægger ikke skjul på, at den russiske økonomi er tæt på at smelte helt sammen. Derfor er den danske eksport til Rusland i overhængende fare:

"Vi eksporterer varer fra fødevareklyngen for omkring 1,8 mia. kr. om året direkte, og dertil kommer varer for 640 mio. kr. gennem andre lande. Mit bedste bud er, at vi kommer til at miste 30-40 pct. af den eksport. I runde tal for en milliard, men det er altså meget usikkert og uforudsigeligt".

Heldigvis er dansk landbrug ikke så afhængigt af markederne i Rusland og Ukraine. Den danske fødevareeksport er på omkring 170 mia. kr. årligt, og i den sammenhæng er de 2,4 mia. til Rusland til at håndtere. Det samme gælder importen. Selv om Rusland og Ukraine er på top fem listen over de største eksportører af hvede, som har oplevet en prisstigning på 22 pct. de seneste dage, er dansk landbrug langt hen ad vejen selvforsynende med korn.

"Men dansk landbrug er godt sikret til at klare usikkerheden. Der er nogle virksomheder, der kan blive ramt hårdt, men for landbruget som helhed tror jeg ikke, man skal være bekymret. Jeg vil nærmere sige, at det er nu, vi her i Danmark skal være rigtigt glade for, at vi har et landbrug med en høj selvforsyningsgrad og en fødevareproduktion, der kan sikre, at vi ikke kommer til at mangle varer, når vi skal ud at handle".

Faktaboks

Eksport til Rusland:

  • Den direkte danske eksport til Rusland fra fødevareklyngen er på 1,8 mia. kr. Dertil kommer en eksport gennem andre lande på 640 mio. kr.
  • Danmark eksporterer først og fremmest genetik i form af sæd og avlsdyr samt maskiner, foder og ingredienser til Rusland.

3 ting, som du er nødt til at have styr på:

  1. Energiforsyning: Energisituationen kommer ikke til at blive løst med det samme. Se, om du kan gøre dig mere uafhængig af naturgas. Varmepumper og andre vedvarende energikilder er en god idé.
  2. Hvem handler du med: Få tjek på, hvem du handler med, hvis du har forretninger i Rusland. Det kan koste dyrt, hvis man laver forretninger med de forkerte. L&F kan hjælpe med lister og navne.
  3. Strategi: Rusland bliver svær at gøre forretning med i de næste mange år. Gentænk din strategi.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle