Landbrugselev høster for første gang: Næste år skal jeg sidde i mejetærskeren

17-årige Anders Balle har altid drømt om at arbejde i landbruget. I søndags deltog han for første gang i høsten.

På Visgaard i Sinding ved Herning blev bedriftens lille Case IH mejetærsker kørt i marken for at høste syv hektar vinterbyg. En høst som landbrugsmedhjælper Anders Balle har set frem til med glæde. 

"Det er min første høst på bedriften, så det er lidt særligt for mig. Høsten er i det hele taget bare en speciel tid", siger 17-årige Anders Balle.

Anders Balles interesse for landbrug blev vagt, da han i børnehaven blev venner med en hollandsk dreng, hvis forældre havde en gård. 

"Vi kunne ikke rigtig tale sammen, men når vi sad på gulvet og legede med plastic traktorer, så gik det fint og jeg har siden dengang sagt at jeg ville være landmand", fortæller Anders Balle. 

Turde ikke tage springet

Men selvom drømmen var en landbrugsuddannelse, turde han ikke tage springet og valgte i stedet at gå i lærer som smed. 

"Da jeg var yngre var jeg nok lidt usikker på mig selv. Jeg kommer ikke fra en landbrugsfamilie og jeg turde derfor ikke starte på landbrugsskole. Jeg bange for ikke at være lige så dygtig som dem der er vokset op i det", fortæller han og fortsætter:

"Min far er i metalbranchen og så tænkte jeg at det måske var noget at starte i lære som smed". 

Og det gjorde han i februar i år. Han fandt dog hurtigt ud af at det ikke var ham og landbrugsdrømmen blev ved med at spøge i baghovedet. 

"Smed var ikke rigtig mig, så jeg stoppede som lærling og startede som arbejdsdreng her på Visgaard første maj. Jeg kunne med det samme mærke at det var det jeg ville og efter noget tid spurgte jeg om de ikke manglede en elev. Det gjorde de heldigvis". 

"Nu er jeg klar"

Modet til at starte mener Anders Balle at hans venner har været med til at give ham. 

"Jeg har flere venner der er af landbrugsfamilie og de har nok være med til at præge mig, samtidig med at jeg er blevet mere sikker på mig selv. Jeg kan mærke at NU er jeg klar", fortæller han.  

Visgaard ejes af Leif Hølledig og Anne Marie Nørgaard. Parret har flere ejendomme med svineproduktion og på Visgaard hjælper Anders Balle blandt andet med at passe bedriftens 1700 søer. Til bedriften hører 350 hektar, hvor der dyrkes byg, hvede, rug og havre på de 200 af dem og kartofler det resterende areal. 

Anders Balle har siden maj været med i markarbejdet og da de i søndags høstede vinterbyg kørte han korn fra, men at være pilot i mejetærskeren har han stadig til gode. 

"Jeg starter på Asmildkloster Landbrugsskole på søndag, så det er begrænset hvor meget jeg når at være med i år, men næste år skal jeg sidde i mejetærskeren" siger han. 

Med indsendte billede deltager Anders Balle i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk.   

Faktaboks

Skyd høsten 2020 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle