Landbrugsmæglere forventer, at bølge af hollandske landmænd vil slå sig ned i Danmark

Landbrugsmæglere er ikke i tvivl om, at flere hollandske landmænd vil søge til Danmark på grund af den usikre fremtid hjemme.

Udsigt til voldsomme miljøkrav hjemme i Holland og manglende tillid til fremtiden vil inden for det næste års tid få flere hollandske landmænd til at vende blikket mod Danmark.

Det vurderer tre landbrugsmæglere, LandbrugsAvisen har talt med.

- Der kommer en bølge, det er der ingen tvivl om. Vi kan allerede mærke, de kigger heropad - og det er både landmænd og investorer, siger Hans W. Henriksen, direktør og ejendomsmægler i Landbogruppen Nord.

Han havde netop i denne uge møde med en ny, hollandsk investor, som er interesseret i en nordjysk ejendom.

- De vil ikke investere i Holland med den politik, man fører dér.

Kommer til foråret

Erling Bøndergaard, ejendomsmægler og valuar hos Landbrugsmæglerne, forventer også, at flere hollandske landmænd vil søge til Danmark.

Det er dog en så skelsættende beslutning, at det ikke er noget, der sker fra den ene dag til den anden, understreger han.

- Først skal de have afklaret deres situation og det, regeringen har vedtaget. Så skal familien beslutte, hvad de vil, og de skal have afviklet. Det vil vare et stykke tid, før udviklingen slår igennem. Det kan være, de kommer til efteråret for at kigge - og så kommer de rigtigt til foråret, siger Erling Bøndergaard.

Mogens Nielsen, mægler fra Landbogruppen i Sønderjysk, har allerede i et par år oplevet stigende efterspørgsel fra hollandske landmænd og investorer.

Men heller ikke han er i tvivl om, at den aktuelle situation i Holland vil accelerere udviklingen.

- De søger et miljø med bedre rammevilkår, og uroen i Holland gør måske, at man nu træffer den endelige beslutning.

’Sælgers marked’

De tre mæglere fortæller, at de hollandske landmænd kommer til et marked, hvor der er gang i handlerne og høje jordpriser trods rentestigninger.

- Vi har tidligere haft mange kvæggårde til salg, men ikke nu, hvor de tjener rigtig gode penge, siger Erling Bøndergaard fra Landbrugsmæglerne.

Han vurderer, at jordpriserne er steget 10-15 procent i det sidste halve år trods rentestigningerne, som normalt får priserne til at falde.

- Det gør de altså ikke. Ikke endnu i alt fald.

i Landbogruppen Sønderjysk oplever Mogens Nielsen noget tilsvarende.

- Det er blevet sælgers marked, ikke mindst på grund af mælkeafregningen. Det har vel ikke været så godt at være mælkeproducent i mange år. Der er steder, hvor jordprisen er steget med 40.000 kroner per hektar eller 20-25 procent, siger han.

Vil være selvforsynende

De stigende kornpriser bidrager også til den øgede efterspørgsel på jord, fordi landmænd vil være mere selvforsynende med foderafgrøder, siger Hans W. Henriksen, Landbogruppen.

Han understreger, at ’høje’ danske jordpriser ikke afskrækker hollandske landmænd.

- De får meget mere for jorden, end vi gør. Deres jordpriser er vores gange to-tre stykker, siger Hans W. Henriksen.

Faktaboks

Hollændere i 500 år
  • Hollandske landmænd har sat præg på dansk landbrug, siden Christian 2. i 1500-tallet inviterede 24 nederlandske landmandsfamilier til Danmark for at opdyrke det frugtbare Amager.
  • Til gengæld for jorden, skulle de levere grønsager til hoffet i København.
  • I nyere tid tog indvandringen af hollandske landmænd fart i  slutningen af1980erne, især kom en del mælkeproducenter.
  • Trækplasteret var, at de daværende mælkekvoter og landbrugsjorden var billigere i Danmark.
  • I dag er hollandske landmænd helt integrerede i Danmark og landbruget og genkendes kun på de nederlandske navne og en lille accent. Kilde: Wikipedia

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle