Landbrugsmøde om sikkerhed sendt direkte på TV

Møde om sikkerhed i landbruget arrangeret af Deltidsudvalget i Djursland Landboforening blev tv-transmitteret.

Emnet sikkerhed i landbruget - eller rettere manglen på samme - tiltrak tirsdag aften 70 deltagere og TV 2 Østjylland til aftenmøde på Enhavegård ved Allingåbro.

Ved arrangementet, som Deltidsudvalget i Djursland Landboforening havde stablet på benene, understregede deltidsudvalgets formand, Christian Thomsen, at der skal sættes massivt ind for at få styr på sikkerheden i landbruget. Det er et af de vigtigste emner i erhvervet overhovedet, mener han.

»Det er frygteligt, at vi fører i statistikken over antallet af dødsulykker. Det er simpelthen ikke i orden«, sagde Christian Thomsen ifølge referatet fra Djursland Landboforening.

Formand i knibe

Aftenen startede med en velkomst af formanden for Djursland Landboforening, Hans Gæmelke, som for ganske nyligt selv var ude for en arbejdsulykke, hvor han fik en gødningsspreder over sig.

»Vi skal tænke over sikkerheden hver dag. Vi skal være stolte over, hvad vi har opnået indenfor sikkerhed, men vi har stadig meget at lære endnu«, lød det fra Hans Gæmelke, som blev afløst af en repræsentant fra TopDanmark, der fortalte om sikkerhed set fra forsikringsskabets side.

Derefter blev deltagerne delt ud i grupper. De skulle besøge fem stationer, som alle tog udgangspunkt i konkrete cases med fokus på, hvordan skader og ulykker kan undgås i hverdagen.

Selvom det ikke er noget, landmændene råbte højt om, så kom der hen på aftenen flere historier om episoder, som kunne have gået helt galt.

TV2 sendte fra møde

TV2 Østjylland sendte en direkte udsendelse fra sikkerhedsmødet og talte blandt andet med Hanne Line Revsbech, fritvalgt i bestyrelsen i Djursland Landboforening, som selv har været involveret i en arbejdsulykke, da hun ventede sit første barn.

Hun ville stoppe en ko, som var på afveje, men det store dyr stoppede ikke, og hun endte under maven på kreaturet. Hun slap med en hel del knubs og en slem forskrækkelse. Men Hanne Line Revsbechs historie er ikke enestående.

Faktisk sker 42 pct af arbejdsulykkerne hos mælkeproducenterne, når dyrene skal flyttes, ved malkningen eller i en anden direkte kontakt med dyrene.

Rutiner giver unoder

Aftenen var fyldt med gode råd og oplæg til diskussion, men der var også tale om basisviden, som en erfaren landmand allerede er ganske klar over.

Hvorfor er et sikkerhedsmøde så overhovedet nødvendigt?

Vi arbejder med store og tunge maskiner. Vi håndterer store levende dyr. Vi får rutiner, det giver unoder og faldgruber. Vi skal være bevidste om, at vi har et risikofyldt erhverv,« mener Christian Thomsen.

Han mener ikke, at man kan tale nok om sikkerhed i landbruget og så gerne, at det kom på dagsordenen flere steder, så vi i fremtiden kan få sænket statistikken over dødsulykker i erhvervet.

»Landmændene har travlt. Det er ikke en undskyldning men en kendsgerning, og vi skal passe på hinanden«, sagde Christian Thomsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle