Landbrugsmaskiner - det er bare noget, vi lejer

Operationel leasing kan for mange være ensbetydende med roligere nattesøvn. Men det billigste på lang sigt er dog at købe sine maskiner, vel at mærke, hvis man kender fremtiden.

Kør tre år og 3.000 timer og kend dine udgifter 100 procent. Du betaler kun 56 øre i timen for hver Puma hk,« lyder det tillokkende i en annonce for leasing af en Case IH Puma. Og for mange vil der ganske givet være masser af fordele forbundet ved at lease maskinen. Selv nattesøvnen kan blive bedre, da leasing endog kan få banken til at se på én med mildere øjne.

Og hvordan det hele forholder sig - om det er smartest at købe eller lease finansielt eller operationelt - det ved Torben Bastrup fra LDM Revision i Vejle en masse om, og han øste ud af sin viden forleden under Vidensdagene i forbindelse med årsmødet i Danske Maskinstationer & Entreprenører.

Ikke rig eller fattig

Under alle omstændigheder kan regnskabet ifølge Torben Bastrup komme til at se helt anderledes ud, hvis man ikke ejer aktiverne, såsom traktor eller mejetærsker.

»Men i grunden kan man godt sige, at man bliver hverken rigere eller fattigere med operationel leasing. Men man kan spare lidt på både likviditet og kassekredit. Til gengæld får man ikke det skattefradrag, man ville have fået, hvis man havde købt maskinen,« siger Torben Bastrup, der kort fortæller forskellen på finansiel leasing og operationel leasing.

»Finansiel leasing kan sammenlignes med køb på afbetaling, mens operationel leasing er ren leje,« siger Torben Bastrup, der tilføjer, at operationel leasing i regnskabet behandles som en driftsomkostning, mens finansiel leasing betragtes som et aktiv.

Udenom banken

I maskinbranchen er det operationel leasing, der fylder mest, og Torben Bastrup kom ind på de forskellige fordele såsom lave oprettelsesomkostninger, ingen kapitalbinding, ingen udbetaling, mulighed for variabel eller fast rente, som ofte er lav, mulighed for sæsonydelser, fleksibilitet i forhold til ændringer, stor budgetsikkerhed og pæne nøgletal på bundlinjen.

»Og så behøver man jo ikke få banken involveret,« siger Torben Bastrup, der dog ikke glemmer de ulemper, der også kan være forbundet med operationel leasing. Det er bl.a., at leasingaftalen er uopsigelig i hele perioden, at man kan risikere undervejs at få maskinen skiftet ud med en anden, at eventuelt ekstraudstyr eller ombygning typisk tilhører udlejeren, at prisen ofte er sat efter et krav om en høj udnyttelse, og at prisen vil variere fra kunde til kunde.

Eksempelvis når man leaser en mejetærsker, kan der være mange forhold at tage hensyn til, når prisen skal aftales, f.eks. hvor mange hektar skal den over, hvor mange år, og hvad er afgrødefordelingen - og måske skal der tages højde for marker med mange sten. Derfor vil priserne variere.

»Og dertil skal I tænke på, at I bliver stavnsbundet til bestemte værksteder eller mærker, og at jeres eget værksted mister opgaver. I mister også muligheden for at lave gode maskinhandler, og det kan I jo ellers godt li’« sagde Torben Bastrup.

Køb er billigst

Hos Kragmann i Middelfart, hvor man ellers har stor erfaring med leasing, konkluderer salgschef Jim Thygesen, at der i branchen trods alt er bred enighed om, at køb er billigst på den lange bane.

»Ja, det billigste er, vel at mærke, hvis man kender fremtiden på sin bedrift, at købe eksempelvis en ny traktor eller mejetærsker, passe godt på den og beholde den i 15 år eller mere,« siger Jim Thygesen.

Faktaboks

Kort om leasing

  1. Finansiel leasing: Denne leasingform kan bedst sammenlignes med køb på afbetaling. Regnskabsmæssigt figurerer det som et aktiv.
  2. Operationel leasing: Denne leasingform er ren leje. Regnskabsmæssigt figurerer det som en driftsomkostning i regnskabet.
  3. Fordele: Fordele ved operationel leasing er bl.a. lave oprettelsesomkostninger, ingen udbetaling, ingen kapitalbinding, budgetsikkerhed og bedre økonomiske nøgletal.
  4. Ulemper: Til ulemperne ved operationel leasing hører, at leasingaftalen er uopsigelig i perioden, at man stavnsbindes til et bestemt mærke og værksted, og at priserne kan variere fra kunde til kunde.
  5. Husk: Altid at sætte sig grundigt ind i betingelserne om bl.a. dæk og timer.
  6. Billigst: På den lange bane er der bedst økonomi i at købe sin maskine, passe godt på den og beholde den i mange år

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle