Landbrugsordfører kommer i Folketinget på billigste mandat

Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten er kommet i Folketinget med færrest personlige stemmer af de valgte.

Med 264 personlige stemmer er Søren Egge Rasmussen, landbrugsordfører fra Enhedslisten, det folketingsmedlem, der opnåede valg med færrest personlige stemmer.

Det fremgår af det endelige valgresultat for alle 179 valgte medlemmer.

Onsdag formiddag troede Søren Egge Rasmussen dog, at han ikke var blevet valgt ind. En prognose fra valgnatten havde vist, at Enhedslisten ikke fik et mandat i Sydjylland.

Men en fejl i optællingen i Nordjylland flyttede et Enhedslisten-tillægsmandat fra Vestjylland til Sydjylland.

I et opslag på Twitter havde han inden givet De Radikale skylden for, at Enhedslisten ved valget gik fra 13 til 9 mandater.

- Jeg tilgiver aldrig De Radikale for valg i utide, skrev han onsdag.

Men Søren Egge Rasmussen fik Enhedslistens enlige mandat i Sydjyllands Storkreds.

Det skete, på trods af at fem andre kandidater fra Enhedslisten faktisk fik flere personlige stemmer i storkredsen.

Men da Enhedslistens listestemmer tildeles i prioriteret rækkefølge til kandidaterne, endte Egge Rasmussen med mandatet, da han var partiets spidskandidat i Sydjylland.

Det er dermed for Enhedslistens kandidater afgørende i hvilken rækkefølge de opstilles på stemmesedlen i de enkelte storkredse. Det er Enhedslisten medlemmer, der stemmer om rækkefølgen på partiets årsmøde.

Søren Egge Rasmussen har siddet i Folketinget siden 2015, men blev faktisk ikke valgt i 2019. Men da Nikolaj Villumsen i stedet drog til Europa-Parlamentet, overtog Egge Rasmussen mandatet straks.

Han fik 1453 personlige stemmer i 2019, hvor han var opstillet i Østjyllands Storkreds.

Rasmus Vestergaard Madsen, der er økologisk landmand og socialpædagog, og som også stillede op til valget i Sydjyllands Storkreds for Enhedslisten fik 486 personlige stemmer, men er altså ikke blevet valgt på trods af, at han fik flere stemmer end Søren Egge Rasmussen. 

Da Rasmus Vestergaard Madsen i 2018 vikariede i Folketinget, var Enhedslisten pludselig det parti, som havde flest landmænd i Folketinget.

/mebo

Emneord

Folketingsvalg 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle