50 københavnske børn bytter storbyen ud med livet på landet

Hvor gammel kan en ko egentlig blive og er det rigtigt, at der er flere stjerner på himlen på landet end i København? Det vil 50 nysgerrige københavnerbørn snart blive meget klogere på, når de flytter ind hos 26 landmandsfamilier fordelt over Fyn, Syd- og Sønderjylland.

50 modige bybørn bliver i dagene 25.-27. september sendt væk fra deres vante rammer i storbyen og ud i livet som landmand, når de skal deltage i Arlas Junior Landmand-initiativ.

Her flytter to 6. klasser fra Sølvgades Skole i indre København ind hos 26 Arla-landmænd, hvor de skal bo. Da en tredjedel af Danmarks malkekøer befinder sig i Region Syddanmark, skal børnene i år besøge gårde i den landsdel.

Under opholdet skal børnene med ud i stalden med morgentrætte øjne, på traktortur, fodre malkekøer og med egne hænder, øjne og ben opleve, hvordan en moderne dansk fødevareproduktion fungerer.

Ifølge Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark, er målet med Junior Landmand-initiativet at bringe land og by tættere og at skabe en større forståelse på tværs af kulturerne.

"Det er vigtigt for os som Danmarks største fødevareproducent at være åbne omkring, hvordan det danske landbrug fungerer og at vise bybørnene, hvor mælken og osten kommer fra. Men vigtigst af alt handler Junior Landmand-initiativet om at skabe en større forståelse og at nedbryde nogle af de fordomme, der måske kan være mellem land og by," siger Jakob B. Knudsen, der er stolt af at kunne bidrage til kulturudvekslingen:

"Junior Landmand handler ikke kun om, at københavnerbørnene skal lære om livet på landet. Landmændene og deres familier kan også lære meget af deres gæster om, hvordan det er at vokse op i byen. Det er en vigtig kulturudveksling, som vi er stolte af at være en del af", siger han. 

Arla-landmænd glæder sig 

Børnene bliver fordelt på i alt 26 gårde, hvor de skal bo sammen to og to. En af de landmænd, der i år lukker stalddøren op for københavnerbørnene, er landmand Søren Hansen, hans kone Sandra og deres tre børn.

Søren Hansen er indehaver af Rødmenygaard i Rødme på Sydfyn, og for ham er det vigtigt at være med til at nedbryde nogle af de fordomme, bybørnene kan have om livet som landmand.

"Jeg glæder mig til at give børnene nogle gode og lidt anderledes oplevelser med hjem fra gården. Og så håber jeg selvfølgelig på, at vi kan give dem et større indblik i hverdagen som mælkeproducent", siger Søren Hansen og fortsætter:

"Der kan godt opstå nogle fordomme om livet på landet, når man vokser op i en storby. Så det her initiativ er en god mulighed for, at vi kan vise børnene hele processen fra, at mælken malkes fra koen og til, at de kan tage den fra køleskabet", lyder det fra Søren Hansen.

Det er tredje år i træk, at børn fra Sølvgades Skole i København flytter på landet. Junior Landmand-initiativet startede som et pilotprojekt i 2017 med 21 nysgerrige Junior Landmænd. I år er det tal fordoblet til hele 50 folkeskoleelever.

Faktaboks

Om Junior Landmand

  • Junior Landmand er et Arla-initiativ, hvor skolebørn skal på gårdbesøg hos Arla-landmænd for at lære om livet som landmand, og hvordan mælken bliver til hele vejen fra ko til karton
  • Initiativet startede i år 2017 med 21 skolebørn
  • De 50 skolebørn fra Sølvagdes Skole skal bo i par af to og to hos 26 Arla-landmænd, som er værter i projektet
  • I løbet af de tre dage deltager børnene i gårdens daglige rutiner og bliver en del af landmandsfamilie
  • Junior Landmand foregår fra 25.-27. september 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.