Analyse- og rådgivningshus fylder 10 år - fra sønderjysk enkelmandsvirksomhed til landsdækkende rådgivningsfirma

Landmænd og virksomhedsejere på tværs af landet har gennem et årti modtaget støtte og rådgivning fra KF Miljø om alt inden for tilskudsansøgning til teknologiske hjælpemidler på bedriften, ESG-rapportering og grønne tiltag. Arbejdet for en grønnere klode og bedre arbejdsforhold fortsætter, siger administrerende direktør for KF Miljø Karen Feddersen

Det begyndte i Sønderjylland, hvor administrerende direktør for KF Miljø Karen Feddersen stiftede sin virksomhed KF Miljø tilbage i 2013. Planen var at sikre flere landmænd muligheden for at søge tilskud til forbedringer på deres bedrifter – og målet var selvfølgelig at forbedre klima, miljø og arbejdsvilkårene i landbruget.

Det skriver AgriKom i en pressemeddelelse.

- Det var et simpelt koncept, som jeg lagde ud med, men jeg tror stadig på, at det er grunden til vores fortsat fremgang. Vi har rigtig mange faste kunder, og det er jeg meget taknemmelig for. KF Miljø er mere end bare en enkelt rådgivningstime, vi er også en sparrings- og samarbejdspartner, og det er det, der gør at vores kunder holder fast i os, mener Karen Feddersen. 

I 2013 bar kundeporteføljen præg af, at virksomheden udspringer fra Vejen og 72 procent af alle kunderne lå i Sønderjylland og Midtjylland. På blot fem år, frem til 2018, var kundeporteføljen vokset fra 560 til 1750 aktive kunder og kundeporteføljen på Fyn og Sjælland. KF Miljøs aktiviteter begyndte at brede sig til hele landet. Deres kundeportefølje på Fyn og Sjælland udgjorde dengang godt 27 procent. 

Det viser tal, som KF Miljø selv har indsamlet siden 2013.

- Jeg er rigtig stolt af, at det, der blot var en enkeltmandsvirksomhed engang, nu er vokset. Vores kunder er bredt repræsenteret i hele landet, og det glæder mig, at vores arbejde med at forbedre arbejdsvilkår for landmænd efterhånden har bredt sig rundt i alle kroge, siger hun. 

De sidste 10 år er kundeantallet vokset fra 560 aktive kunder til i alt 3375, hvilket betyder at KF Miljø har over halvdelen af alle danske fuldtidslandmænd som kunder, viser KF Miljøs beregning.

ESG på dagsorden mere end nogensinde

Kundeporteføljen vokser hos KF Miljø, og det er ikke mindst fordi, at der fortsat er puljer, der er mulige at søge. Samtidigt skyldes det, at KF Miljø de seneste år har haft et større fokus på ESG-rapportering. Et område, som også har etableret sig på den politiske dagsorden. 

En af de kunder, som har benyttet sig af KF til netop at orientere sig om dette er landmand Henning Buhl-Madsen.

- Når vi nu står over for at skulle dokumentere vores ESG-indsatser, så er jeg glad for, at jeg har KF Miljø til at varetage en del af den opgave. Både dét, men også selve det at søge tilskud - det er en jungle uden lige, og derfor er jeg rigtig godt tilfreds med, at der er troværdig rådgivning at hente her, forklarer Henning Buhl-Madsen. 

Henning Buhl-Madsen driver et landbrug ved Slagelse med 630 hektar jord. Han skulle for tre år siden søge tilskud til et nyt byggeri på bedriften. Han fik tilsagn og fortsatte derefter samarbejdet med KF Miljø. 

- Oprindelig kom jeg i kontakt med KF i forbindelse med, at jeg skulle søge et tilskud til et nyt byggeri, processen gik rigtig godt, og vi havde et godt samarbejde. Derfor har jeg fortsat med at benytte mig af deres rådgivning, fortæller han.

Henning Buhl Madsen har tidligere søgt rådgivning hos KF Miljø i forbindelse med, at han skulle søge tilskud til a10-ordningen for målrettet regulering af kvælstof, samt ny teknologi til sit sprøjtearbejdet.

Et samarbejde om en grønnere fremtid

Karen Feddersens håb har altid været at forbedre klima og miljø, og derfor betyder hvert tilsagn som en kunde opnår noget for hende.

- Siden 2013 har KF rådgivet og hjulpet mange ansøgere igennem systemet. Vi har for eksempel en succes-rate på 90 procent, når det gælder tilsagn til arbejdstilsynet. Jeg ser det som min fornemmeste opgave at få hjulpet vores kunder igennem processen. Når man er ny i systemet, så kan ansøgningsprocessen virke fuldkommen uoverskueligt, og det er her vores ekspertise kommer til sin ret.

Klaus Jørgensen er mælkeproducent og driver et landbrug ved Gislev på Midtfyn. Med 180 årskøer og 230 ha planteavl, så har hans og Karen Feddersens samarbejde givet anledning til at få indført en længere række tiltag på bedriften, fortæller han:

- På et tidspunkt for 10 år siden, så hjælper Karen mig med at få et tilskud til en GPS til styring af en traktor, så fik vi sat det i gang, og så var vores samarbejde ligesom også i gang, fortæller Klaus Jørgensen. 

Han har efterhånden modtaget hjælp og rådgivning på så mange dele af sine indkøb til bedriften, at han ikke længere har tal på det. 

- Altså jeg kalder hende Karen, for mig er det ikke KF Miljø, men Karen. Til en start så arbejdede vi på at få tilskud til at udvide produktionen, blandt andet et nyt byggeri, men efterhånden så er vores fokus på klima og øget bæredygtighed vokset, forklarer han. 

Klaus Jørgensen leverer mælk til Arla og sidder desuden i deres repræsentantskab. Ud over egen interesse, så betyder det, at han er særligt målrettet mod at mindske sin belastning på klima og miljø, forklarer han.

- Gennem vores arbejde sammen har vi fået mulighed for at installere LED-belysning, frekvensstyrede vakuumpumper, indført nye køleteknikker til køling af mælk. På den måde kan vi spare ressourcer og belaste klimaet mindre.

Ærlig rådgivning

Tiltagene havde ikke været mulige at indføre uden tilskud, mener Klaus Jørgensen. Det er både en økonomisk gevinst, men det giver også modet til at prøve noget helt nyt, forklarer han.

- Vi skiftede til LED-belysning før vores gamle lys var slidt op, havde vi ikke fået støtte havde det ikke kunne betale sig for os, men det blev en mulighed, fordi der var en økonomisk støtte i det. Dengang vi fik støtte til vores GPS, så gav det os modet til at komme i gang med GPS-teknologi. Statens puljer er med til at motivere til at vi prøver kræfter med nye tiltag.

Som kunde gennem 10 år er listen med ansøgninger fra Klaus Jørgensen blevet lang, men det er ikke altid, at Klaus Jørgensen har fået tilsagn, når han har søgt en pulje. Han er glad for, at han kan bruge KF Miljø i det daglige til at søge råd forud for nye investeringer.

- Vi har ansøgninger, der ikke er gået igennem, helt bestemt. Jeg forhører mig altid med Karen først, hvis jeg opdager en pulje, som jeg synes, lyder relevant. Det sker, at hun vurderer, at det ikke passer til vores bedrift, og der er jeg taknemmelig for hendes ærlighed. Det sparer en masse tid og kræfter. Andre gange kan vi også være uheldige med, at det er bureaukrati, der står i vejen. Endelig så får vi jo succes med at søge en gang i mellem, lyder det glædeligt fra Klaus Jørgensen.

Karen Feddersens mange års erfaring er med til, at kunderne oplever en høj succesrate med deres ansøgninger.

- Igennem et helt årti har vi hjulpet kunder sikkert gennem ansøgningsprocessen, og det betyder meget – både for os og dem. Det er også derfor, vores succesrate er så høj, fordi vi kan vurdere, om midlerne passer til bedriften, allerede inden vi søger, vurderer Karen Feddersen.

Faktaboks

  • KF Miljø blev stiftet i 2013 af Karen Feddersen
  • KF Miljø forgrenede sig i 2022 til tre virksomheder: KF Tilskud, KF Landbrugsdata og KF Miljø
  • 560 kunder var knyttet til KF Miljø i 2013, det er i dag vokset til 3.440 kunder i 2022
  • KF Tilskud har over halvdelen af alle danske fuldtidslandmænd som kunder

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.