Betaler du for meget i rente eller bidrag?
SLF anbefaler landmanden at få lavet en beregning af rentebidragssatsen. En beregningsmodel giver en fornemmelse af, hvor bedriften ligger i forhold til andre, og kan være et godt forhandlingsgrundlag med bank og realkredit.

Der kan være penge at hente for landmanden, hvis han begynder at sammenligne sig med andre lignende bedrifter og benytter en såkaldt rentebidragsmodel. Modellen sammenligner landmandens bedrift med andre bedrifter med lignende soliditet, gældsprocent eller LTV samt afkastningsgrad. Modellen kan på den måde vise, om landmanden betaler for meget i bankrente og bidrag.

I SLF benytter man ofte modellen:

"Modellen sammenligner bedrifter, der ligner hinanden og den er opdelt i de forskellige realkreditinstitutter og banker, så satserne kan sammenlignes nøjagtigt med den aktuelle samarbejdspartner", fortæller driftsøkonomikonsulent Lars Mathiesen.

Landmand tog udregning med i banken

Rentebidragsmodellen kan bruges som forhandlingsgrundlag med bank eller realkreditinstitut.

"Jeg havde for nylig et eksempel med en landmand, der havde planlagt et møde med banken kort tid efter. Her lavede vi en udregning, der rent faktisk viste, at han betalte for meget i bidrag i forhold til, hvad lignende bedrifter betaler. Landmanden tog derfor udregningen med i hånden, da han skulle forhandle med sin bank", fortæller driftsøkonomikonsulent Michael Sass Krag.

Modellen indhenter tal fra regnskabsdatabasen, der indeholder regnskaber fra hele landet indsamlet af Seges.

Nedenstående model viser et eksempel på den gennemsnitlige bidragssats – realkredit. Ligger egen bedrift højere end den gennemsnitlige sats, kan der være noget at forhandle om.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.