Blomsterstriber skal i igen i år pryde Bornholm og hjælpe biodiversiteten

#BornholmBlomstrer vil igen i 2020 sætte farve på det bornholmske landskab og gøre en indsats for biodiversiteten. Fra projektet opfordrer man samtidig, midt i corona-krisen, bornholmerne til at stå sammen om at gøre Bornholm smukkere.

Imens man i de større danske byer opfordrer børn og voksne til at male regnbuer, for at minde hinanden om, at alt bliver godt igen efter corona/covid19-krisen, så vil #BornholmBlomstrer have os alle sammen til at så blomster, så vi kan bevise, at vi udover at gøre noget godt for biodiversiteten kan bidrage til at gøre verden smukkere midt i en svær tid.

"Vi vil gerne vise, at vi som ø-samfund sagtens kan løfte i flok, selvom vi fysisk ikke kan være sammen under corona/covid19-situationen. Bornholm Blomstrer vil efter påske fra tirsdag den 14. april være klar med blomsterfrø til både landmænd og private, som kan hente op til 3 poser ganske gratis. Ligesom tidligere år skal man bestille frøene, hvis man skal så et større areal", siger projektleder Klaus H. Petersen fra Bornholms Landbrug & Fødevarer.

Vigtigt at holde humøret højt

Insekternes velfærd og udbredelsen af pollenbærende planter på Bornholm vil også i 2020 være det
primære formål med projektet, men i samarbejdet er man enige om, at det lige netop i år er vigtigt at holde humøret højt blandt bornholmerne og de mange turister der besøger øen. Derfor vil der blive skruet op for farverne i blandingen i forhold til den forgangne sæson.

"Vi vil gerne være med til at motivere børn og voksne, så alle kan få tankerne lidt væk fra den alvorlige situation, Danmark befinder sig i. Vores opfordring til bornholmerne er derfor, at vi som ø-samfund skal stå sammen om at gøre noget smukt for naturen og vores humør, så hent frøene og så dem med børnene, og så håber vi ellers at folk vil dele billeder og videoer af såning, pleje og smukke buketter med hashtagget #Bornholmblomstrer", lyder opfordringen fra Klaus H. Petersen.

På facebooksiden Bornholm Blomstrer vil interesserede også kunne læse mere om, hvordan man skaber optimale betingelser for sine blomsterfrø, og uanset om man benytter egne frø eller frø fra samarbejdets blanding, så opfordres alle til at dele de farverige oplevelser med resten af Danmark.

Kampagnen har samlet en række gode erfaringer op fra tidligere år, så blandingen indeholder både et- og flerårige arter. Desuden indeholder blandingen endnu flere forskellige blomster for at sikre en længere blomstringsperiode. Blandingen indeholder i år både hør, Kællingetand, valmue, kornblomst med flere.

Såning efter påske

Normalt er jorden på Bornholm først klar til at blomsterfrøene kan komme i jorden omkring den første uge af maj, men med de lyse dage, vi indtil videre har oplevet i marts måned, kan såningen blive rykket frem, og derfor forventer #BornholmBlomstrer at have frø klar til afhentning i Aakirkeby allerede fra midten af april.

Med biodiversitetsstriber som fælles reference har Bornholms Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Dansk Planteværn og Syngenta samlet lokale organisationer, kommunen, internationale firmaer, private og ikke mindst de bornholmske landmænd om at få Bornholm til at blomstre.

#BornholmBlomstrer involverer primært landbrug og private lodsejere, men andre aktører er også med på idéen. Det handler om imagepleje. Ikke kun for landbruget, men for hele øen, og det er en fælles målsætning at få Østersøens perle til at fremstå som en smuk, samlet enhed, der kan og vil stå sammen.

Bornholms Landbrug & Fødevarer & Fødevarer er tovholder på projektet, og målet er at vise, at landbrug og natur kan gå hånd i hånd, hvis vi skaber gode rammer for begge dele.

Under hashtagget #BornholmBlomstrer udsender deltagerne i projektet løbende tweets og posts på Facebook og Instagram, og målet er at få alle deltagere og tilskuere til projektet til at dele sin oplevelser med omverdenen og ikke mindst med hinanden, så også turister og folk fra andre dele af landet kan få et glimt af blomsterøen i Østersøen.

Samarbejdspartnere i Bornholm Blomstrer:
•    BC-Catering
•    Biologiforbundet
•    Bornholms biavlerforening
•    Danmarks Jægerforbund
•    Dansk Planteværn
•    Friluftsrådet
•    Ole Holm transport
•    Syngenta
•    Torvehal Bornholm
•    Vikima
•    Vildebier.dk

Faktaboks

Formålet med Bornholm Blomstrer:

  • Projektets formål er primært at styrke biodiversiteten på Bornholm og at få bornholmerne til at arbejde aktivt med at fremme biodiversiteten.
  • Det handler i høj grad om at skabe variation, korridorer og sammenhæng i det åbne land og styrke fødegrundlaget for insekter, herunder også vilde bier og sommerfugle, der samtidig danner fødegrundlag for andre dyr og insekter.
  • Afprøvning af flerårige vedligeholdelsesfrie blandinger, så striberne kan ligge uberørt i flere år og fungere som buffer mellem produktionslandskabet og bagkanten af grøftekanterne. Dvs. grøftekanten som biotop bliver også styrket.
  • Dialog med lokalsamfundet om den gavnlige effekt af bivenlig drift i det åbne land samt i haverne.
  • Styrkelse af samarbejdet mellem forskellige aktører for mere og bedre natur i det åbne land.
  • Erfaringsopsamling, vidensdeling og formidling af effekten af disse naturstriber.
  • Etablering af gode ambassadører for biodiversitet i landbrugskredse for udbredelsen af best practice.
  • Opstilling af bihoteller strategiske steder for at styrke vilde biers levevilkår
  • Videnskabelig undersøgelse af effekten af blomsterstriber på insektlivet på Bornholm.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.