Djurslandgården slog dørene op i Grenaa

Pilegården nær Grenaa var vært ved Djurslandgårdens første besøgsdag, hvor gæsterne blev klogere på svineproduktion.

"Mor, her lugter altså ret dårligt", lød det hviskende fra ét af de små mennesker, som var gæst ved Djurslandgårdens første gårdbesøg på Pilegård nær Grenaa på Djursland.

Pilegård er en af de fem gårde, som er en del af Djurslandgården, der hvert år byder ferieramte familier indenfor. På bedriften får man en guidet tur i en moderne svinestald, og besøget henvender sig normalt til famiier med lidt større børn, som har mulighed for at lytte. Denne dag var de små mennesker under 10 år i overtal, og det gav en noget anderledes og mere løssluppen stemning med masser af spørgsmål.

"Her har vi sprittet af længe"

Det er ikke hverdagskost at få lov at komme på tur i en svinestald. Alle gæsterne fik udleveret heldragte og futter til skoene og besked på at vaske og spritte hænder inden staldbesøget. For i landets svinestalde har det, længe før Corona kom på tale, været kotume at spritte af og være opmærksom på udefrakommende smittekilder.

"I må gerne tage en lille gris op, bare i sætter den ned det samme sted, som i tog den", lød det fra landmand og indehaver af Pilegård, Thomas Olesen. Til dagligt er de fem mand til at drive bedriften, som huser 450 søer og hvert år producerer 13.500 smågrie og 5000 slagtesvin.

"Tror du, den kan finde på at tisse på mig, hva’ mor?", lød det ængsteligt fra Josefine på syv år fra Søften, som aldrig havde været i en svinestald og i al fald aldrig havde holdt en lille gris før.

På den knap to timers rundtur gennem staldene forklarede Thomas Olesen, hvordan hverdagen er på Pilegård og satte gæsterne ind i de forskellige landmandstermer, som der bruges på stedet.

Det blev to timer med en helt nede på jorden og lavpraktisk snak om, hvordan grisene bliver produceret – hvilke der bliver til flæskestege og hvilke, der selv ender med at lave små flæskestege. Og spørgsmålene denne dag hobede sig op for, hvor mange grise får en so? Hvorfor er der nogen, der har sorte pletter, mens andre er lyserøde? Og hvorfor står ornen egentlig et helt andet sted og har sådan nogle lange stive hår på ryggen?

De små grise blev hele eftermiddagen ved med at være et hit.

"Mor, prøv lige og mærk, hvor sød og varm den her lille gris her. Men prøv lige at se dens mor, den er kæmpe. Jeg har aldrig set så stor en gris før", sagde Nynne på 9 år målløst.

Efter besøget i stalden blev der kælet med husets tre små heste, som gæsterne også måtte fodre, og minsanten om der ikke også var kattekillinger, som hellere end gerne ville have en kløtur på ryggen.

Har man lyst til en anderledes ferieoplevelse, så kan man med Djurslandgården komme helt tæt på et dansk landbrug. Djurslandgårdens folder kan findes på udvalgte steder på Djursland.

Læs mere på Djursland Landboforenings hjemmeside 

Faktaboks

  • Når man besøger en Djurslandgård, vil familien vise rundt og fortælle om deres dagligdag. Her kommer man helt tæt på landmanden, og der er rig mulighed for at få stillet alle sine spørgsmål.
  • Alle rundvisningerne foregår på dansk. Et gårdbesøg koster 50 kr. pr. person, men børn under 12 år er gratis.
  • Man skal senest ringe til gården kl. 21.00 dagen i forvejen og huske at tage småpenge med til entré – der er dog også mulighed for mobilepay.

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.