EU-politiker besøger svineproducent for at blive klogere på Brexit konsekvenser

Europaparlamentariker Morten Helveg Petersen (RV) er i disse dage på rundtur i landet for at høre, hvilke mulige konsekvenser erhvervslivet kan få som følge af Brexit. Morten Helveg Petersen sidder i den styregruppe i Europa-Parlamentet, der løbende godkender forhandlingerne mellem EU’s chefforhandler, Michel Barnier, og Storbritannien. Forhandlinger, der helst skal føre til en handelsaftale.

Input til EU styregruppe for Brexit forhandlinger

I den forbindelse besøgte Helveg landmand og næstformand i SLF, Berith Nissen, der sammen med sin mand driver en gård med griseopdræt i Vilstrup ca. 6 km syd for Haderslev. Berith Nissen stod klar med rundvisning i stalden og en snak om Brexit – et emne, der ligger hende meget på sinde som griseproducent. 

"Vi kender ikke de fulde konsekvenser af Brexit, men det vil helt klart få en eller anden betydning for dansk eksport til Storbritannien. Derfor er det et rigtig godt og vigtigt arbejde, Morten Helveg Petersen lige nu er en del af. Forhåbentlig kan EU sikre en handelsaftale, der betyder, at vi fortsat kan afsætte vores danske fødevarer", siger Berith Nissen.

Hun er glad for, at europaparlamentarikeren netop valgte at besøge hendes produktion. 

Berith og Jens Peter Nissen driver gården Vonsmose med 700 årssøer, 21.000 slagtesvin pr. år og 730 hektar. De producerer korn og majs til eget forbrug og har OUA produktion, hvilket betyder, at grisene opdrættes uden brug af antibiotika.  

Ærgerligt for den britiske forbruger

Storbritannien er det fjerdestørste eksportmarked for den danske fødevareklynge og bidrager med 7 mia. kr. til det danske bruttonationalprodukt. Det er særligt grisekød, som Storbritannien efterspørger. I 2019 købte Storbritannien grisekød for godt 3,4 mia. kr. UK købte samme år danske fødevarer for godt 12 mia. kr. Eksporten til UK understøtter ca. 12.000 arbejdspladser i Danmark.

"Det vil i særdeleshed gå ud over Storbritannien selv, hvis de ikke indgår en aftale med EU, for hvis tolden bliver omkring 40% på varer fra EU, vil briterne ikke have råd til de danske fødevarer, og så skal de hente fødevarer andre steder i verden, hvor kvaliteten måske ikke er så høj", pointerer Berith Nissen. 

Hvis EU og Storbritannien ikke indgår en handelsaftale, vil samhandlen blive styret af WTO´s Most-favoured-nation (MFN) principper. Storbritannien kan selv fastsætte sine MFN-tariffer. 

Storbritannien er kendt for at have fokus på dyrevelfærd, kvalitet og bæredygtighed. Det er krav, de muligvis kan få svært ved at få indfriet andre steder, er vurderingen. 

Berith Nissen håber, at EU og UK kan indgå en handelsaftale - for alle parters skyld. 

Vidtrækkende konsekvenser for dansk eksport

Selvom den danske griseproduktion har oplevet stigende priser den seneste tid – ikke mindst pga. den stigende eksport til Kina som følge af afrikansk svinepest – så trækker tanken om Brexit flere sorte skyer indover det danske landbrug lige nu. Hvis der ikke indgås en handelsaftale, er det oplagt, at den danske fødevareklynge vil have sværere ved at afsætte sine varer på det britiske marked. 

Berith Nissen fortæller, at en forskel på en enkelt krone i svinenoteringen for hende og hendes mands produktion i Vilstrup betyder en frem- eller nedgang på 1,8 mio. kr. årligt.  

Hvis der indgås en handelsaftale mellem EU og UK vil konsekvenserne for eksporten være langt mindre. I bedste fald kan eksporten fortsætte stort set upåvirket.

Det afhænger dog i høj grad af den konkrete udformning af handelsaftalen, og der kan blive store produktspecifikke forskelle, har Landbrug & Fødevarer tidligere vurderet. 
 

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.