Folketingspolitikere fulgte planten fra jord til bøf

Det Konservative Folkepartis formand Søren Pape Poulsen kunne mandag sammen med partikollegerne MF’er Niels Flemming Hansen og Koldingborgmester Knud Erik Langhoff følge ærtens vej fra mark til plantebøf. Samtidig fik de med egne øjne set umodne marker, der skal høstes på grund af datokrav.

Mandag, dagen hvor Ukraines præsident Zelenskyj gæstede Danmark, fik de konservatives formand Søren Pape Poulsen, folketingsmedlem Niels Flemming Hansen (K) og Knud Erik Langhoff, borgmester i Kolding Kommune (K), også tid til et besøg i det jyske. Her fik de indblik i ærtens vej fra marken hos planteavler og næstformand i LF Syddanmark Hans Damgaard, Hejls, gennem hele værdikæden hos Danish Agro i Sjølund, hvor der bliver arbejdet med udvikling, udbredelse og forædling af planter og lige til aftensmaden på stegepanden.

Det skriver Landbrug & Fødevarer Syddanmark i en pressemeddelelse.

Plantebaserede produkter kommer uden tvivl til oftere at blive lagt i danskernes indkøbskurve. Fokus på plantebaseret kost er stor både blandt politikere og borgere, der er afsat midler i Landbrugsstyrelsens plantefond til udbredelse af plantebaseret kost, og planterne spiller en vigtig rolle i klimapolitikken, lyder det. 

Frustration over høst af umodne afgrøder

På besøget fik politikerne dog først mulighed for med egne øjne at se, hvorfor landmændene er frustrerede over, at de skal til at høste deres halvgrønne vårbyg på grund af et datokrav, som er fastsat et sted bag et skrivebord i København. Det kræver ikke en landmandsuddannelse at se, at det gode landmandskab er skubbet fuldstændigt væk, når en umoden eller våd mark skal høstes.

- Vi er meget frustrerede i øjeblikket, fordi vi bliver tvunget til at høste noget korn, som enten er umodent eller vådt. Det gør vi alene, fordi vi overholder lovgivningen. Jeg så hellere, at der kom en fleksibilitet ind over efterafgrødekravene, så de kan tilpasses den enkelte landmand – der så kunne få lov at dyrke sine marker med sund fornuft og landmandskab, lød det fra Hans Damgaard til de konservative folketingspolitikere.

Fokus på plantens vej til forbrugeren

Fra bygmarken gik turen til ærter og hestebønner, hvor adm. direktør Kim Bonde fra Nordic Seed gav et indblik i forædling af bælgfrugterne. Nordic Seed er Danish Agros forædlingsselskab af såsæd. Virksomheden forædler og markedsfører såsædssorter i Danmark og internationalt og har et stort fokus på at udvikle og forfine sorter til plantebaserede fødevarer.

Efter landbrugsbesøget blev politikerne taget med på tur rundt på Danish Agros fabrik i Sjølund. Her kunne de ved selvsyn opleve og smage en række plantebaserede kødalternativer lavet af danske råvarer.

/mebo

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.