Gefion kritiserer plan for grundvandsbeskyttelse i Lejre
Gefion har indgivet mindretalsudtalelse i forbindelse med møde i grundvandsrådet i Lejre. Det skyldes, at indsatsplanen efter Gefions opfattelse er både fejlbehæftet og langt mere omfattende, end der er fagligt belæg for. 

Grundvandsrådet i Lejre skriver i en indsatsplan på den ene side, at der ikke er problemer med pesticider i indsatsområdet, alligevel fremgår det tydeligt af planen, at kommunen vil lave forbud mod håndtering og brug af pesticider på meget store landbrugsarealer i Lejre. 

Det skriver Gefion i en pressemeddelelse.

"Vi kan ikke acceptere, at kommunen på den ene side siger, at der ikke er noget problem med pesticider og på den anden side lægger op til store indgreb over for landbruget", siger Per Thomasen, der er bestyrelsesmedlem i Gefion og bosat i Lejre kommune. 

Gefion kritiserer også, at Lejre Kommune heller ikke har redegjort for, hvilke arealer og hvor store arealer, der skal restriktioner på. Det betyder, at lodsejerne reelt ikke kan se, hvilke områder der er omfattet af forbud. Det strider ifølge Gefion klart mod statens egen indsatsplanbekendtgørelse, som kommunen altså ikke har fulgt. 

"Det forbud, som kommunen lægger op til, vil få meget store konsekvenser for vores mulighed for at dyrke jorden både økologisk og konventionelt i de pågældende områder, f.eks. kan man ikke få tilskud til økologi, hvor der er sprøjteforbud. Vi frygter et betydeligt fald i ejendomsværdien for alle typer bedrifter", 
siger Per Thomasen. 

Han fortsætter sin kritik med understrege at Gefion ikke kan acceptere at kommunen laver sin egne regler fremfor at følge de retningslinjer, som staten har udstukket.

"Selvfølgelig skal lovgivning og vejledninger følges. Det er selve Miljøstyrelsen, der slår fast, at fordi der er fundet gamle og nu forbudte midler, er det ikke et gyldigt argument for, at man kan forbyde brugen af de midler, der er lovlige i dag. Det er ikke desto mindre det, Lejre Kommune gør i sin indsats plan", siger han. 

Da der blev holdt møde i grundvandsrådet den 5. september indleverede Gefion derfor en mindretalsudtalelse for at understrege foreningen kritik af selve indsatsplanen. 

"Jeg vil gerne understrege, at der efter vores opfattelse har været en god dialog, men det ændrer ikke ved, at der er væsentlige fejl i planen, og at kommunen går langt ud over de BNBO områder, som der oprindeligt var fokus på. Og det er derfor Gefion har set sig nødsaget til at lave mindretalsudtalelser", siger Per Thomasen. 

Gefion indgiver høringssvar til de to planer, der er i offentlig høring og så holder foreningen et lokalt medlemsmøde om indsatsplanerne og den generelle udvikling på grundvandsområdet, herunder også sagen i Egedal. Endelig vil Gefion styrke den politiske indsats på området. 


 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.