Grundvandsforening: Stor opbakning til møde om kommunes indsatsplaner

Forening for Bæredygtigt Grundvand havde stor opbakning til møde kommunernes indsatsplaner for renere grundvand.

Godt 60 landmænd, repræsentanter for vandværker, politikere og presse deltog tirsdag i et møde på Aarestrup Planteskole. Her blev emnet om kommunernes indsatsplaner for renere grundvand belyst både fagligt, juridisk og politisk.

Det skriver Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse (FFBG) i en pressemeddelelse.

Baggrunden for mødet var at Viborg Kommune vil sænke reaktionsgrænsen for nitrat i drikkevandet til 10 mg / liter.

"I Danmark er grænseværdien for nitratindholdet i grundvand og drikkevand ud fra et forsigtighedsprincip fastsat 50 mg nitrat pr. liter. Grænseværdien fremgår af drikkevandsbekendtgørelsen og er i overensstemmelse med EU’s drikkevandsdirektiv samt verdenssundhedsorganisationens (WHO) vejledende værdi. Viborg Kommune ønsker altså at stramme grænseværdien med en faktor 5", lyder det i pressemeddelelsen.

Og foreningen skriver videre: 

"Den danske lovgivning giver nemlig kommunerne uindskrænket ret til selv at fastsætte deres egne lokale regler og krav til grundvandet og beskyttelsen heraf herunder restriktioner på landmandens anvendelse af gødning og pesticider. Men den danske lov er i strid med EU-lovgivningen og FFBG har derfor anlagt sag mod staten – ikke mod kommunerne. Vi forventer at vinde sagen ved EU-retten med afslutning omkring årsskiftet 2023/24".

Foreningen opfordrer landmænd til protestere og gøre indsigelser ved indsatsplaner på deres jord. FFBG vil gern bistå med hjælp og opfordrer til at alle landmænd står sammen.

Obs. artiklen er rettet 9. august kl. 14.41. Tidligere fremgik det at baggrunden for mødet var at Viborg Kommune har sænket grænseværdien for nitrat til 10 mg pr. liter. Det er ikke korrekt idet kommunen har sænket reaktionsgrænsen til 10 mg. pr. liter, det vil sige grænsen for hvornår de reagerer på nitrat i drikkevandet.

 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.