Landboforening: Ukendt antal ægtepagter er blevet slettet

Indholdet af ukendt antal ægtepagter er blevet slettet og kan ikke fremskaffes

Et ukendt antal kopier af ægtepagter i den gamle Grenaa-Ebeltoft retskreds er blevet slettet i forbindelse med digitaliseringen af Tingbogen i 2008. Det betyder, at hvis man ikke selv har en kopi af sin tinglyste ægtepagt liggende i skuffen, kan indholdet af ægtepagten ikke længere ses.

Det skriver Djursland Landboforening i en pressemeddelelse.

Det var ved lidt af et tilfælde, at Kitte Borup, chef for Jura, Djursland Landboforening fandt ud af, at et ukendt antal kopier af ægtepagter fra den tidligere Grenaa-Ebeltoft retskreds er forsvundet i forbindelse med digitaliseringen i 2008.

”Der var en kunde, som spurgte om jeg kunne finde frem til den ægtepagt, de fik lavet tilbage i 1998. De havde ikke selv en kopi liggende, så jeg kontakter tinglysningen, som vi så ofte gør, for at få tilsendt en kopi af ægtepagten. Tinglysningen kunne dog kun se, at der var tinglyst en ægtepagt, men ikke hvad den gik ud på”, fortæller Kitte Borup.

Kitte Borup kontakter derefter i stedet skifteretten for, om de havde kopien liggende i fysisk form. De kunne imidlertid oplyse, at flere fysiske dokumenter var blevet destrueret i forbindelse med digitaliseringen, og at det ved en fejl var sket, inden de blev scannet ind.

”Det betyder, at indholdet af ægtepagter og muligvis andre tinglyste dokumenter fra før 2008 er slettet og ikke længere kan fremskaffes”, lyder det fra Kitte Borup, som tilføjer, at det ikke gælder testamenter. De ligger fortsat trygt og godt i fysisk form i notarialarkivet, hvis de er underskrevet ved notar.

Præcis hvor mange slettede dokumenter, der er tale om, ved Kitte Borup ikke. Men begge retter kendte åbenbart til fejlen allerede tilbage i 2008.

Kitte Borup har spurgt, hvor mange ægtepagter der kan være tale om, men har fået at vide, at retten ikke kan gennemføre denne søgning. Retten kontakter heller ikke de berørte borgere og vil ikke svare på, om man afgiftsfrit kan få tinglyst sin ægtepagt igen. 

”I det hele taget synes jeg ikke rigtig, at retterne påtager sig ansvaret for den opståede situation, der kan være yderst alvorlig. Lige nu kan man gå rundt og tro, at man har oprettet særeje, men har man ikke en kopi selv, så kan man i realiteten have fælleseje. Derfor at det vigtigt, at man finder ud af, om man har en kopi af sin tinglyste ægtepagt liggende, og hvis man har, bør man sørge for at få den tinglyst igen” udtaler Kitte Borup.  

Hvis man ikke har en kopi, skal man have oprettet en ægtepagt igen, og det forudsætter naturligvis, at ægtefællerne fortsat er enige om indholdet, understreger Kitte Borup. 

På grund af reglerne om sletning af persondata, kan dokumentet typisk heller ikke længere fremfindes hos den advokat eller andre, der har udarbejdet og tinglyst ægtepagten.

Skal der laves en ny ægtepagt, tager det typisk et par timer, hvis parterne ved, hvad der skal stå og er enige, forklarer Kitte Borup. 
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.