Landboforening: Vi arbejder ihærdigt på frivillige BNBO-aftaler
Landboforeningen Midtjylland er i fuld gang med at skabe rammerne for de frivillige BNBO-aftaler.

Foreningen har stået i spidsen for at holde møder med kommuner og vandværker i både Silkeborg og Viborg, og den 5. oktober er der medlemsmøde for de godt 80 medlemmer, som har BNBO’er på deres jord. 

"Vores opgave er at klæde de berørte landmænd på, så de kan forholde sig til den lovgivning, der er. Det er vigtigt, at landmændene kender de værktøjer og muligheder, de har, så de kan gå efter den løsning, der passer bedst til dem og deres situation", fortæller formand for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen, og fortsætter:

"Vi gør en stor indsats for, at de frivillige aftaler kan lykkes, men selvfølgelig støder vi på udfordringer undervejs. Det er en del af processen. Jeg oplever, at viljen er der til at gå i dialog og til at finde løsninger, og derfor piner det mig, at miljøministeren så tidligt i forløbet kommer med en så voldsom udmelding og opfordrer kommunerne til at tage skrappere midler i brug. Det er ærgerligt og ikke befordrende for at løse opgaven", understreger han.

I sidste uge opfordrede Miljøminister Lea Wermelin (S)  ifølge Altinget kommunerne til at tage skrappe midler i brug, hvis det er for besværligt at få frivillige aftaler med landmændene om beskyttelse af grundvandet. Det var  på baggrund af, at blandt andet Skanderborg Kommune har påpeget, at man ikke forventer at nå i mål med en masse frivillige aftaler om at beskytte boringsnære områder (BNBO).

En trussel som Landbrug  Fødevarer er undrende overfor. 

"Det er et meget ærgerligt signal, som ministeren kommer med på nuværende tidspunkt. At tale om tvang og give trusler, kommunerne først nu for alvor skal i gang med at aftale vilkår med landmændene, er uheldigt", sagde viceområdedirektør i Vand og Natur, Anders Panum, Landbrug & Fødevarer onsdag til landbrugsavisen.dk. 

Vi finder løsninger

Ifølge formanden for Landboforeningen Midtjylland er der en lang række spørgsmål, landmanden skal tage stilling til, inden han kan indgå en frivillig aftale. Ønsker han at sælge jorden, ønsker han at omlægge den til økologisk drift, eller ønsker han at rejse skov på arealet - og hvilke konsekvenser får det på sigt? 

"I vejledningen fra ministeriet står der, at landmændene skal have fuld erstatning, men spørgsmålet er, hvad fuld erstatning er? Det vil være individuelt fra landmand til landmand ud fra situationen og de arealer, der bliver berørt. Man kan ikke slå løsningen op i en tabel, og derfor tager processen tid, men jeg tror bestemt, at vi kan finde løsninger sammen. Det er selvfølgelig afgørende, at de berørte landmænd kompenseres og får en fair behandling, når der kommer restriktioner på deres jord", slutter Frede Lundgaard Madsen.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.