Landdistrikternes Fællesråd: Ny statsgaranti på boliglån giver et stærkt kort på hånden

Det tilbagevendende problem med finansiering af visse boliger i landdistrikterne får forhåbentligt snart en ende med regeringens udspil til en ny model for statsgaranti på boliglån.

En ny model, der stiller en statsgaranti på den yderste del af et boliglån i visse udsatte områder, blev fredag præsenteret af erhvervsminister Simon Kollerup i landsbyen Ejby i Middelfart Kommune.

Flankeret af formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, fremlagde han en model for, at færre danskere fremover skal opleve at få et nej fra banken til boliglån i landdistrikterne.

Og det er et problem, formanden for Landdistrikternes Fællesråd er stødt på gentagne gange de seneste mange år.

"I den bedste af alle verdener, behøvede vi ikke at indføre en statsgaranti på boliglån i landdistrikterne. Men virkeligheden er desværre en anden. I landdistrikterne oplever borgerne visse steder, at deres muligheder for at optage realkreditlån afgøres af andre forhold, end det er tilfældet i andre dele af Danmark. Derfor er jeg glad for, at regeringen i dag kommer med et bud på en løsning", siger Steffen Damsgaard i en pressemeddelelse.

"Med den her ordning får borgerne i landdistrikterne et stærkt kort på hånden, hvis deres drømmebolig ligger i et af de berørte områder".

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) mener heller ikke, at det er fair, hvis man får nej til et lån i banken på grund af postnummeret.

"Forhåbentligt vil flere danskere, der før har fået nej til et lån på grund af deres postnummer, fremover kunne få et ja til drømmehuset. Det er klart, at vi ikke vil kunne hjælpe alle, men vi mener, at der brug for et opgør med den skævvridning, der er sket på vores boligmarked", udtaler han.

Forslaget om en statsgaranti på dele af boliglånet skal til forhandling blandt Folketingets partier i den nærmeste fremtid.

Modellen er foreløbigt tidsbegrænset til at vare tre år.

Faktaboks

Sådan er modellen for statsgaranti på boliglån skruet sammenRegeringens udspil henvender sig til de tilfælde, hvor det ikke er køberens økonomi, der giver benspænd, men alene bankens usikkerhed om boligens værdi. Med den foreslåede model bliver det muligt at få del i statsgaranti på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 pct. af boligens værdi for boligejere, der har:- en m2 pris på maks. 8.000 kr., eller- hvis boligen befinder sig i et postnummer med en gennemsnitlig m2 pris på maks. 8.000 kroner. Dog under betingelse af, at boligens m2 pris ikke overskrider 10.000 kr., eller- I postnumre hvor det ikke er muligt at opgøre en gennemsnitlig m2 pris, kan boligen alligevel indgå, hvis postnummeret ligger i en ”kommune længere væk fra en større by” kategoriseret efter regeringens Regional- og landdistriktspolitisk redegørelse. Køber forpligter sig ydermere på at betale 1. pct. af det statsgaranterede beløb.Modellen er foreløbigt tidsbegrænset til at vare tre år og vil løbende blive evalueret i dialog med den finansielle sektor. Institutterne forventes at kunne søge om ordningen fra andet halvår 2022.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.