Landmændene har fået smag for minivådområderne

Landmændene har i den grad taget ideen om minivådområder til sig. Alene hos oplandskonsulenterne i Djursland Landboforening er der i denne ansøgningsrunde lavet ansøgninger til 21 nye minivådområder, som i alt renser drænvandet fra 1400 hektar.

Overalt i landet dukker der minivådområder op. Miljøvenlige tiltag, som landets landmænd har søgt om at få etableret, så de kan være med til at reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet.

Oplandskonsulenterne har op til afslutningen af tredje ansøgningsrunde haft ekstremt travlt. Alene hos Djursland Landboforening er der blevet søgt om 21 nye minivådområder, som i alt renser drænvandet fra 1400 hektar.

"Vi har ikke haft behov for at være opsøgende i denne omgang. De fleste, som har henvendt sig, har haft mulighed for at få lavet et minivådområde", fortæller Rikke Skyum, som er afdelingschef for Land, miljø & erhverv i Djursland Landboforening og en af de fem oplandskonsulenter, der kan kontaktes i Team Midtjylland.

Lige inden tredje ansøgningsrunde åbnede, havde Seges sendt et brev ud til de landmænd, hvor de vurderede, det ville være muligt at etablere et minivådområde. Der blev helt konkret sendt et kort over, hvor et kommende bassin kunne placeres.

"Der er ingen tvivl om, at kortene fra Seges virkelig har gjort noget. Samtidig er ordningen blevet mere spiselig for landmændene, fordi de nu begynder at se resultatet af de mange ansøgninger rundt om i landet i form af flotte minivådområder", lyder det fra Rikke Skyum.

Den ekstreme travlhed op mod afslutningen af denne ansøgningsrunde skyldes ikke kun de mange nye ansøgninger, men også de 14 projekter fra sidste ansøgningsrunde, der også skal følges op på.

Den fjerde ansøgningsrunde forventes at åbne i foråret 2021, og skulle man have lyst til at lave et minivådområde, skal man ikke vente for længe med at kontakte oplandskonsulenterne, som fortsat yder gratis rådgivning i forbindelse med etableringen.

"I år var puljen på 115 mio. kr., og næste år bliver den næsten fordoblet til 215 mio. kr. - så vi får endnu mere travlt. Det er virkelig en god ide allerede nu at melde sig på banen og kontakte sin oplandskonsulent, hvis man overvejer et minivådområde. På den måde kan man komme rigtig godt fra start", lyder opfordringen fra Rikke Skyum.

Faktaboks

  • Frem mod 2021 skal landbruget og danske landmænd lave kollektive virkemidler i form af bl.a. minivådområder, skovrejsning og store vådområder. Samlet set skal disse virkemidler reducere udledning af kvælstof til vandmiljøet med 2.400 tons.
  • For at nå målet skal der laves et sted mellem 1.000 og 2.000 minivådområder, ca. 5.000 ha ny skov og ca. 13.000 ha vådområder. Tiltagene er betalt af staten og EU.

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.