L&F bakker op om ny særlov for ukrainske flygtninge

Fredag drøfter partierne på Christiansborg en ny særlov, der skal give ukrainske flygtninge muligheder for hurtigt at få en arbejdstilladelse, når de er kommet til Danmark.

De ukrainere, der kommer til Danmark nu, skal modtages godt og hurtigst muligt have adgang til arbejdsmarkedet. Sådan er holdningen blandt et flertal af partier på Christiansborg.

Det kræver dog vedtagelse af en særlov, hvis det skal lade sig gøre, da Ukraine ikke er en del af EU. Og sådan en lov mødes partierne om fredag, og det er ventet, at regeringen i næste uge fremsætter en hastelov.

Hos Landbrug & Fødevarer bakker man op om særloven. Det fortæller organisationens viceformand, Lone Andersen.

”Vi håber, at det kommer til at fungere på en nem og enkel måde, så dem der kommer herop, de kan komme ud at lave noget. Der er jo ikke noget, der er værre end kun at komme til at sidde at kigge ud i luften inde på sit værelse”, siger hun, og tilføjer:

”Jeg håber de bliver enige om noget, som ikke er så bøvlet og bureaukratisk”.

Ikke bare hurtig arbejdskraft

I den seneste tid har flere brancher herhjemme, heriblandt landbruget, råbt særdeles højt om, at der er behov for mere arbejdskraft. 

”Men det her handler altså ikke om, at vi bare gerne vil have noget arbejdskraft nu og her. Det her handler om hjælpe de folk der kommer herop”, siger hun, og fortæller, at stemningen på mange bedrifter lige nu er særdeles trykket på grund af de mange ukrainere, der i forvejen arbejder på de danske landbrug.
Ifølge Landbrug & Fødevarer arbejder over 6.000 ukrainere i landbrugssektoren. Det er næsten halvdelen af de ukrainere, som befandt sig i landet før Rusland indledte sin invasion af landet.

Meldinger om de ukrainske flygtninge, der lige nu kommer til Danmark er, at det primært er børn og deres mødre, der kommer herop.

”Og dem har lysten og energien til at arbejde inden for landbruget, de er helt sikkert velkomne. Vi er vant til at tage både praktikanter, elever og andre, der skal køres i gang, og som ikke har landbruget som hovedbeskæftigesle”, siger hun.

Som situationen er i dag inden en hastelov eventuelt bliver vedtaget i næste uge, så  kan ukrainere rejse til Danmark og være her i 90 dage, men de må altså ikke arbejde.

Tidligere på ugen lød det fra arbejdsgiverorganisationen på det grønne område, GLS-A og fagforeningen 3F, at de vil arbejde positivt for, at ukrainske flygtninge, som måtte komme til Danmark, hurtigst muligt kan komme i beskæftigelse på overenskomstmæssige vilkår, blandt andet i landbrug og gartneri

 


 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.