Minkbranchen og kommunerne går sammen om krise-opråb 

Minkbranchen har brug for en ny - fagligt funderet - strategi hurtigst muligt! Sådan lyder budskabet til fødevareministeren i et fælles opråb.

Der bliver holdt krisemøder i hele minkbranchen i disse dage. COVID-19 er ikke luftbåren og alligevel anlægger regeringen en strategi, hvor alle minkfarme inden for 7,8 km af en smittet besætning skal nedslagtes.

I Varde og Esbjerg kommuner er der en større gruppe minkavlere på 116 farme. De holder alle vejret lige nu.

Konstateres Covid-19 på bare én af farmene i den nordlige del af Esbjerg Kommune, vil regeringens strategi med nedslagtning af alle farme indenfor 7,8 km koste mindst 36 andre besætninger livet.

Situationen er alvorlig, og i Sydvestjylland var der mandag formiddag samlet en mødekreds bestående af Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), Varde Kommunes udvalgsformand for Plan & Teknik, Preben Friis-Hauge (V), samt de to formænd Henning Christensen og Niels Laursen fra henholdsvis Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening og Sydvestjysk Landboforening.

Stemningen omkring bordet i Henning Christensens spisestue var alvorlig og bar præg af den situation, som han og kollegerne befinder sig midt i.

For dem virker regeringens strategi i bestræbelserne på at inddæmme smittespredningen som var den taget direkte ud af en film uden lykkelig slutning.

Til mødet mandag formiddag deltog også minkdyrlæge fra LVK, Jan Kjeldsen, og han kunne fastslå, at der ikke er noget som helst, der indikerer, at COVID-19 smitter luftbåren imellem besætningerne. 

Strategien skal ændres

"Vi vil ikke bare sidde og vente på, at katastrofen rammer minkavlerne i vores landsdel med helt uoverskuelige konsekvenser til følge", siger Esbjerg Kommunes borgmester Jesper Frost Rasmussen, som sammen med de andre i mødekredsen hurtigt kunne blive enige om at sende et brev til fødevareministeren.

"Der er brug for, at regeringen får øjnene op for de konsekvenser, der følger af den strategi, som den har lagt", vurderer Varde Kommunes udvalgsformand for Plan & Teknik, Preben Friis-Hauge. 

De to kommunalpolitikeres holdninger er helt i tråd med formanden for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening, Henning Christensens synspunkter: 

"For hver dag, der går, bliver katastrofen blot større og større. Minkavlerne er allerede nu i knæ, og fortsætter udviklingen fra de seneste dage, er vi en branche med en meget dyster fremtid".

Faglighed skal være fundamentet 

Mødekredsen er enige om, at faglighed bør være fundamentet i de tiltag, myndighederne iværksætter for at inddæmme smitten i minkbesætningerne. 

"Lige nu virker det dog som om, at strategien mest af alt er baseret på frygt fra regeringens side", konstaterer Niels Laursen, formand for Sydvestjysk Landboforening.

Et af budskaberne i det fælles brev, som gruppen sendte afsted til Fødevareministeren tirsdag morgen, lyder ”Giv minkavlerne lov til at pelse til værdi i stedet for at aflive til DAKA!”

Brevet til ministeren indeholder derudover budskaber om det katastrofale i de 7,8 km store zoner og de konsekvenser, de medfører, samt en opfordring til at minkavlernes aflivningsudstyr på farmene skal bruges de steder, hvor besætninger er konstateret smittet.

Erfaringerne fra Nordjylland viser nemlig, at beredskabets håndtering af aflivningerne går alt for langsomt.

"Både i Esbjerg og Varde kommuner er minkavl levebrød for rigtig mange mennesker, og derfor skal strategien til at inddæmme smitte være gennemtænkt og tage hensyn til både folkesundheden og erhvervet", lyder det sammenfattende fra Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.