Ny miljøgodkendelse eller -tilladelse giver bedre mulighed for bæredygtighed

En miljøgodkendelse eller -tilladelse efter det ”nye” godkendelsessystem gør det bl.a. nemmere at udnytte sit staldareal og derved undgå underproduktion – hvilket er et af de parametre en bæredygtighedsanalyse måler på.

Det ”nye” husdyrgodkendelsessystem har snart eksisteret i to år. Alligevel har mange stadig en godkendelse eller tilladelse efter det gamle system – omend det nye system i mange henseender er mere fleksibelt.

"Der gives ikke længere tilladelse til et bestemt antal dyreenheder. I stedet er systemet baseret på staldarealet med en tilladelse eller godkendelse til den produktion, stalden er egnet til. Man er derfor ikke begrænset af en produktion på eksempelvis 40.000 slagtekyllinger. Hvis produktionen er effektiv nok, til at man kan få flere kyllinger igennem, må man godt dét, så længe man bare overholder dyrevelfærdsloven", siger miljørådgiver Kamilla From-Nielsen, Patriotisk Selskab.

Onsdag den 8. maj vil Kamilla From-Nielsen til et fyraftensmøde for fjerkræproducenter arrangeret af Patriotisk Selskab komme nærmere ind på fordelene og ulemperne ved de nye miljøgodkendelser og -tilladelser, og hvad man skal være opmærksom på, når man søger en godkendelse eller -tilladelse til sin produktion. 

Gør Bæredygtig produktion nemmere 

Herudover vil Kamilla From-Nielsen give et indlæg om bæredygtighedsanalyser og mulighederne for at gøre bæredygtighed til en forretning.

"Hvis man gerne vil gøre sin produktion mere bæredygtig, er en ny miljøgodkendelse eller -tilladelse et godt sted at starte. RISE-modellen, som en bæredygtighedsanalyse baseres på, måler på, hvor effektivt man udnytter sit staldareal, og om der er over- eller underproduktion – for bæredygtighed handler om at udnytte potentialet, samtidig med at dyrevelfærden er i top. Har man en miljøgodkendelse efter det gamle godkendelsessystem, kan man have perioder med underproduktion, altså hvor man ikke udnytter sit staldareal fuldt ud, fordi man ikke må overskride et vist antal dyr", siger Kamilla From-Nielsen og fortsætter:

"Herudover er en miljøgodkendelse eller -tilladelse efter det nye system mere tidssvarende – og en bæredygtig produktion er i høj grad et spørgsmål om at overholde de nyeste lovkrav og følge med tiden. Kan man tage nye tendenser til sig, før det bliver et krav, står man endnu bedre. Derfor giver det god mening at have en miljøgodkendelse eller -tilladelse, der er up to date, så virksomheden ikke bliver begrænset i sin udvikling".

Bæredygtighedsbølgen vinder ind flere og flere steder bl.a. har Danpo, Danish Crown og Arla udviklet deres egne kvalitetssikringssystemer i forhold til bæredygtighed for at kunne give forbrugerne de produkter, som efterspørges.

"Som leverandør til Danpo, Danish Crown eller Arla er det noget, man må tilpasse sig. Og der kommer næppe færre krav til leverandørerne i fremtiden. Ved at få lavet en bæredygtighedsanalyse nu, kan man være på forkant med bæredygtigheden og have fokus på, hvordan man gør økonomi og bæredygtighed til to sider af samme sag – frem for blot at tilpasse sig de rammer, der måtte blive udstukket for én”, konstaterer" Kamilla From-Nielsen og afslutter:

"En bæredygtighedsanalyse kommer bredt omkring hele virksomheden og produktionen. Det er ikke kun bæredygtigheden i husdyrproduktionen, der kigges og måles på. Det kan også være i forhold til f.eks markbrug, vand, energiforbrug, ledelse, medarbejdere og økonomi", lyder det fra Kamilla From-Nielsen.

Fyraftensmødet for fjerkræproducenter den 8. maj finder sted kl. 15.00-18.00 på Patriotisk Selskabs adresse i Odense og bærer titlen "Fjerkræ, fremtid og forretning".
Tilmelding kan ske på www.patriotisk.dk.
 

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.