
Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev
Derfor er det godt at øve sig på at lave en enkel, brugbar og forståelig model, der lever op til EU's krav. En model, der også bliver et virksomt ledelsesværktøj og en bæredygtighedsrapportering for det enkelte landbrug. Det skal have fokus på, at landmanden også skal godskrives for de positive sider af miljø- og klimaregnskabet
Det skal se på helheden – det vil sige både E:Environment (Miljø/Klima, S: Social (de sociale forhold) og G: Governance (ledelse).
Der er ikke nogen standard eller en fast model for en ESG-rapportering, hverken på landbrugsområdet eller i andre brancher, det er fortsat et nyt uopdyrket land, så det vigtigste er at komme i gang og få nogle erfaringer på området.
Bæredygtigt Landbrug er meget snart parat med sit bud på en ESG-skabelon og vi har allerede haft det ude blandt landmænd. Det er vigtigt at grundpillerne står klart:
• ESG er en investering i virksomhedens fremtid og kan være med til at fortælle den gode historie om dansk landbrug.
• ESG kan anvendes som et konstruktivt og systematiserende ledelsesværktøj for landmanden og som rapportering til bankerne.
• ESG skal være en enkelt og effektiv ledelsesrapport og et styringsredskab for virksomheden, hvor landmanden skal kunne vise individuelle resultater og selv kunne indrapportere.
Bæredygtigt Landbrug udarbejder en skabelon, som landmanden kan udfylde selv – eller få hjælp til, alt efter temperament og behov. I begyndelsen kan den være kortfattet for derefter at blive foldet mere ud, efterhånden som den enkelte landmand bliver fortrolig med værktøjet.
Bæredygtigt Landbrugs ESG-værktøj er på landmandens præmisser.