Opfordring på BNBO-møde: "Vær på forkant, og få en frivillig aftale i hus"

Mandag den 5. oktober var knap 50 lodsejere mødt op til medlemsmøde i Landboforeningen Midtjylland.

 Aftenens emne var BNBO og de muligheder og faldgruber, der kan være, når man skal finde en god individuel løsning på de arealer, hvor det i 2023 bliver forbudt at anvende pesticider. Ud over et politisk og fagligt oplæg om BNBO var fagfolk fra Favrskov, Viborg og Silkeborg kommuner også på banen.

"Med mødet ønsker vi at klæde lodsejerne på, så de kan forholde sig til den lovgivning, der er vedtaget i Folketinget. Det er vigtigt, at de kender de værktøjer og muligheder, de har, når de skal forholde sig til konsekvenserne af lovgivningen og finde den løsning, der passer til netop deres situation. Det har været en rigtig god aften med interessante faglige oplæg, mange spørgsmål og en smule skepsis fra enkelte af deltagerne", fortæller formand for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen og fortsætter:

"Vi gør en stor indsats for, at de frivillige aftaler skal lykkes, men vi støder selvfølgelig på udfordringer undervejs. Det kan ikke undgås. At have BNBO’ere på sin jord kan være en kompliceret affære. Hvor skal man starte, og hvor skal man slutte? Jeg er sikker på, at medlemsmødet har været med til at sætte gang i nogle tanker og skubbe til processen", siger han.

En fair behandling

Indtil 2023 kan lodsejerne indgå frivillige aftaler med vandværket. Derefter vil der blive indført en generel kompensationsordning, der endnu er ukendt.

"Vi opfordrer helt klart vores medlemmer til at være på forkant og få en frivillig aftale på plads, som de selv kan være med til at forme. Det er selvfølgelig afgørende, at de får en fair behandling, når der kommer restriktioner på deres jord. De skal have fuld erstatning, men løsningen kan ikke slås op i en tabel, da det vil være individuelt og ud fra den enkelte lodsejers situation og de arealer, som bliver berørt", understreger Frede Lundgaard Madsen. Han sluttede aftenen:

"Det er meget vigtigt, at I som lodsejere selv tager teten i denne proces. Det er jer, der skal finde løsninger sammen med kommunen og vandværket. Tak for i aften. Nu skal I hjem og regne på, hvad den fuldstændige erstatning er for jer", sagde han.
 

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.