Sagro: En fejl at splitte ministerier

Seks formænd bag rådgivningsvirksomheden Sagro beklager, at der bliver flere ministerier.

Landbruget i Midt- og Vestjylland beklager, at der nu bliver to - ja faktisk tre - ministre at forholde sig til. 

Det skriver Sagro i en pressemeddelelse.

"Jeg havde da håbet på, at jeg kunne ønske til lykke til en miljø- og fødevareminister", erkender formand for Holstebro Struer Landboforening, Kristian Gade, der er en af i alt seks formand bag rådgivningsvirksomheden Sagro.

I stedet for at skulle forholde sig til én minister kommer landbruget og miljøet til at sortere under henholdsvis Mogens Jensen og Lea Wermelin, mens klimaministeriet får Dan Jørgensen i spidsen.

"Det bekymrer og ærgrer mig, at miljø- og fødevareministerierne splittes.  Det er to områder, der er så tæt forbundne, og som vi i landbruget netop forsøger at få til at gå hånd i hånd", siger han.

Han mener, at der er så mange faktorer i spil for at nå de meget ambitiøse miljømål, at det ville give god mening, at det hang sammen på ministerniveau.

"Vi har tidligere set miljø- og fødevareministeriene trække i hver sin retning, så det var helt klart en styrke at sammenlægge dem, som det skete under der foregående regering", siger H.C. Gæmelke, formand for Jysk Landbrug.

Formand for Familielandbruget Vest-Jylland Lone Andersen, mener også, at det har været godt at have det store og komplekse område samlet.

"Vi har jo fra landbrugets side illustreret, at vi vil være en del af løsningen på miljøudfordringerne", siger hun.

Lone Andersen ser dog også muligheder i, at der kan stilles mere skarpt på hvert enkelt område, når de har hver sin minister.

"Det vigtige er, at den nye regering holder balancen og forstår, at landbruget har nogle store udfordringer for at være med til at sikre et godt miljø og en god biodiversitet. Det skal løses klogt, så landbruget stadig kan være med til at sikre det velfærdssamfund, vi ønsker" lyder det fra familielandbrugets formand.

Formand for Herning-Ikast Landboforening Sven Agergaard er ikke overrasket over opdelingen.

"Det var helt klart det største ministerium og vanskeligt for én mand at håndtere", siger han.

Klar til dialog

Formændenes tilgang til den nye regering er positiv og optimistisk.

"Vi er klar til at fortsætte den gode dialog, og er optimistiske ud fra de udmeldinger, der er kommet fra regeringen. Det er ganske ambitiøse klimamål, og vi har jo endnu til gode at se, hvordan de tænker at omsætte ord til handling", siger Kristian Gade.

"Mogens Jensen er bedst kendt for sin kulturinteresse, så hvis han betragter landbruget som en gammel kulturinstitution, så er det da et udgangspunkt, konstaterer H.C. Gæmelke, der håber, at den nye minister vil anerkende behovet for en stor, effektiv - og bæredygtige landbrugsproduktion.

"Vi er klar til at levere på bæredygtighedsdagsordenen", konstaterer han med henvisning til L&Fs ambition om at være klimaneutral i 2050.

Den nye miljøminister, Lea Wermelin, er ung og ubeskrevet, men H.C. Gæmelke bemærker, at hun har været sit partis bæredygtighedsordfører. 

Lokalt ser formændene fra det nordlige område det som en fordel, at Mogens Jensen, der er valgt i Herning-kredsen har en lokal forankring.

"Det kan jo aldrig være nogen ulempe, at han bor i nabolaget og er nemmere at komme i kontakt med. Det lover godt", siger Lone Andersen.

Formand for Herning-Ikast Landboforening Sven Agergaard ser frem til et samarbejde med Mogens Jensen, som han kender fra det lokale politiske arbejde.

"Det er min opfattelse, at han har en god forståelse for, hvor vigtigt det er, at landbruget har nogle vilkår, så vi kan have en økonomisk og miljømæssig afbalanceret produktion, siger han.

Kristian Gade, Holstebro Struer Landboforening ser det også som vigtigt, at den kommende fødevareminister forstår landbrugets betydning for lokalområdet, herunder ikke mindst beskæftigelsen i følgeindustrien.

Hjerne og hjerte

Dan Jørgensen som klima-, energi- og forsyningsminister får også et par ord med på vejen fra H. C. Gæmelke:

"Det er vigtigt med en stærk minister her, og jeg håber Dan Jørgensen vil sætte sig i spidsen for en omstilling til grøn energi, som spiller sammen med landbrugets energipolitiske dagsorden".

Niels Laursen, Sydvestjysk Landboforenings formand, supplerer:

"Dan Jørgensen kender landbrugets energipolitiske potentiale, og jer håber, han vil bruge den erfaring positivt", siger han.

Svend Højberg, formand for Grindstedegnens Familielandbrug, konstaterer, at vejen er vist: Landbruget bliver stillet over for store krav i forhold til klima og miljø.

"Jeg håber, at regeringen vil have hjernen, og ikke kun hjertet med", siger han.

Nu skal de nye ministre have lov at vise, hvad de kan, men Svend Højberg råder især Lea Wermelin til at være forsigtig med som ny straks at ville ”samle point i befolkningen” ved at være så ambitiøs, at erhvervet slet ikke kan følge med.

Som Niels Laursen, formand for Sydvestjysk Landboforening, udtrykker det: Vi skal være grønnere, men vi skal have lov at slide bygninger og maskiner ned.

Tænk hvis regeringen pludselig bestemte, at alle murstensparcelhuse skulle beklædes med træ - så ville der lyde et ramaskrig. Skal landbruget kunne løfte nye omkostningskrævende krav, må der følge kompensation med.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.