Selvstændig landmand med 160 søer - har hverken jord, gård eller maskiner
Per Midtgaard-Olesen ejer 160 søer og nogle grisehytter, men han har hverken gård, jord, maskiner eller ansatte.

Af Lilli Snekmose, Sagro

Per Midtgaard-Olesen er en af de kun 2,5 procent af danske ejer-landmænd, der er under 35 år. For vil man være selvstændig landmand, må man enten have en stor pose penge - eller tænke kreativt.

Det er det sidste, Per Midtgaard-Olesen har gjort. For et par år siden byttede han tilværelsen som ansat ud med et liv som selvstændig. Uden at skifte arbejdsplads.

Det usædvanlige arrangement består i, at Per Midtgaard-Olesen har købt 160 polte og nogle hytter, og det er alt sammen nu placeret på den bedrift, som Nikolaj Pedersen har drevet nær Hovborg siden sidst i 90'erne.

"Min aftale med Nicolaj er egentlig meget simpel. Jeg ejer mine egne dyr, og jeg er selvstændig med mit eget cvr- nummer. Min arbejdskraft lejer jeg ud til Nicolaj, så jeg stadig får løn fra ham. Men samtidig betaler jeg ham for leje af jord, foder, maskiner og arbejdskraft. Jeg har ingen ansatte - de er alle ansat ved Nicolaj", forklarer Per Midtgaard-Olesen. 

Alle grise – både Nicolajs og Pers – går i blandet flok på markerne.

Ingen små sko

Han og Nikolaj har aftalt, at Pers søer udgør 20 procent af den samlede sobesætning. Det er fordelingsnøglen i forhold til omkostninger og indtægter.

"De små sko kan man godt pakke væk, forklarer Per Midtgaard-Olesen. "Meget er baseret på, hvad vi tror, vi bruger. Om det er rigtigt eller forkert, ved vi ikke, men vi er begge tilfredse".

På overfladen er der altså ikke sket den store forandring i Pers hverdag. Men han skriver ikke timer op mere, fortæller han.

Havde opgivet at blive selvstændig

Selvom arbejdsopgaverne stort set er de samme, så oplever han en kæmpeforskel, som først og fremmest handler om motivation.

"Jeg er forpligtet på en helt anden måde, for nu er noget af det mit. Og samtidig har jeg et sikkerhedsnet, for jeg kan hele tiden spørge Nikolaj til råds, mens jeg lærer at være selvstændig", fortæller Per Midtgaard-Olesen. 

Han lægger ikke skjul på, at han er imponeret over de muligheder, Nikolaj har givet ham.

"Landmænd har altid været stolte selvejere. Jeg tror de fleste vil have svært ved at lukke nogen ind, sådan som Nicolaj har gjort med mig", siger han.

Selv erkender han, at han har fået sit livs chance, for startkapital ejede han ikke.

"Min kæreste og jeg tog på en jordomrejse, og det fortryder jeg ikke! Men vi brugte alle pengene, og hun var gravid, da vi kom hjem, så jeg havde faktisk opgivet alt om at blive selvstændig".

Fornuft i at dele

Nicolaj Pedersen ser kun fordele ved at dele ejerskabet af sin økologiske svineproduktion med Per Midtgaard-Olesen. 

"Jeg har fået en god sparringspartner, og der er altid en driftsleder på bedriften, hvis jeg selv skal af sted", siger han og tilføjer med et smil: "Nu har jeg hold i hanke med ham, og vi diskuterer aldrig mere løn".

En af de store fornøjelser er, at Per Midtgaard-Olesen tager tjansen hver tredje weekend, og hver anden uge er det også ham, der tager den aftenrunde, Nicolaj Pedersen har været alene om i de 20 år, han har haft bedriften.

Deres aftaler er indgået for tre år, og udløber til september. Til den tid kan Per Midtgaard-Olesen enten købe en større andel af virksomheden eller starte et egentligt generationsskifte med Nikolaj Pedersen.

Per Midtgaard-Olesen er endnu ikke afklaret med, hvad der skal ske. Men hele ideen er selvfølgelig, at han på et tidspunkt kan gå i banken og dokumentere, at han kan køre en virksomhed, og at han har opbygget en egenkapital og en etableringskonto, så det alt i alt kan gøre en opstart nemmere.

Faktaboks

  • Per er 32 år, uddannet agrarøkonom og gift med Helle, der er jordbrugsteknolog. Hun arbejder som ansat i den økologiske svineproduktion, men er lige nu på barsel.
  • Sammen har de tre børn og bor i et lille hus inde i Hovborg by. 

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.