SLF-formand: "CO2-afgift kan tvinge landmænd til at lukke"

Forslaget om en ensartet CO2-afgift fra de økonomiske vismænd får kritik fra formanden i Sønderjysk Landboforening, Christian Lund, på digital generalforsamling.

Det var nærmest på klokkeslættet præcis på et års dagen for statsministerens nedlukning af Danmark, at bestyrelsesformanden, Christian Lund, torsdag aften kunne tage fat på sin beretning på den digitale generalforsamling i Sønderjysk Landboforening.

"Vi nåede lige at holde sidste års generalforsamling, inden coronaen ramte Danmark og resten af verden. I vores verden – i landbrugserhvervet – er det i særdeleshed minkavlerne, som det er gået ud over. Et enestående erhverv blev udslettet. Man kan ikke lade være med at tænke på, om det nu også var en rigtig beslutning. Eller var det ren panik fra regeringens side", lød det fra Christian Lund.

Christian Lund stillede spørgsmålstegn ved, om hele minkskandalen nu blev håndteret på et ordentligt fagligt grundlag. Handlede regeringen imod bedre viden. Hvis det er tilfældet, så er det skræmmende. For hvad bliver det næste. Er det uhyrlige vandplaner med massiv udtagning af landbrugsjord og dyrkningsrestriktioner på store arealer. Det eneste gode, vi har lært af minkskandalen er, at når staten konfiskerer produktionsrettigheder, så skal der udbetales en ordentlig erstatning.

Fatale konsekvenser

SLF-formanden konstaterede også, at den klimadebat, som alle havde forventet skulle præge den politiske dagsorden i 2020, reelt kom til at glide i baggrunden på grund af Covid-19.
Debatten kommer i stedet nok i år. Og det kan blive med nogle fatale konsekvenser for landbruget.

"Senest har vi hørt, at de økonomiske vismænd vil have politikerne til at pålægge landbruget en CO2-afgift. Det kan have som konsekvens, at en del danske landmænd må lukke, og i stedet vil vi se, at arbejdspladser flytter ud af landet og samtidig være med til at fremme mindre klimavenlig produktion i udlandet", lød det fra Christian Lund.

Det er med stor spænding, at landbruget ser frem til det udspil, som regeringen formentlig om kort tid lancerer omkring den grønne omstilling af landbruget.

"Vi håber gevaldigt, at vi kan se frem til nogle klimatiltag, som gør, at vi bevarer vores konkurrenceevne. Også omkring Vandmiljøplan III håber vi, at vi fortsat kan gødske vore afgrøder optimalt", tilføjede formanden.

Mens Christian Lund glædede sig over, at landbruget har formået at afdrage på gælden, så udtrykte han bekymring for landbrugets evne til indtjening. De seneste ti år har landbruget tjent 

63 milliarder, men når det ses i sammenhæng med, at der i samme periode har været EU-tilskud på 70 milliarder kroner, så er det jo ikke nok.

Nyt rekordoverskud

Direktøren i Sønderjysk Landboforening, Brian Lambertsen, fremlagde årets regnskab, som for andet år i træk havde et rekordoverskud på bundlinjen. Direktøren udtrykte tilfredshed med, at økonomien virkelig er kommet i balance.

"Vi værner om vores eksisterende kunder og har nettotilgang. Vi har glade og engageret medarbejdere, der trives", sagde Brian Lambertsen.
Regnskabet sluttede med et overskud på knap 3,4 millioner kroner.

Reelt kunne regnskabet være endnu stærkere. Sønderjysk Landboforening blev tilbage i 2015 stævnet i en it-sag, og den sag er i 2020 afsluttet med et forlig, som har betydet omkostninger for SLF til sagen samt juridisk bistand på godt 1,6 millioner kroner. Omvendt har der været en fortjeneste i salg af biogasaktier på 540.000 kroner. Renset for udgifter i it-sagen, kontingent-rabatter samt aktiesalg ville regnskabet været endt med et overskud, som ville have været 1,8 millioner kroner bedre.

Omsætningen er endt på lige knap 67 millioner kroner, hvilket er en fremgang på 1,7 millioner kroner i forhold til 2019.

I regnskabet er der også 855.000 kroner, som SLF’s bestyrelse har besluttet at sende tilbage til medlemmerne i form af rabat på kontingentet. I 2020-regnskabet er egenkapitalen i SLF styrket med godt ti procent til 33,6 millioner kroner. Sønderjysk Landboforening beskæftiger 95 ansatte.

Til bestyrelsen var der genvalg af Berith Nissen og Leif Andersen.
 

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.