SLF vil høre om ministeren har en plan

Mandag 3. februar har de Syd- og Sønderjyske landboorganisationer møde med Fødevareminister Mogens Jensen og Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild på Agerskov Kro. 

"Det er en oplagt chance for at spørge ministeren om aktuelle politiske forhold, som påvirker vores hverdag", siger bestyrelsesmedlem i SLF - Sønderjysk Landboforening, Søren Laustsen og fortsætter:

"Jeg vil spørge, om han nu har en klar plan, der kan sikre, at vådområdeindsatsen kommer op i omdrejninger, og at vi landmænd kan komme videre med at etablere minivådområder på vores bedrifter", siger han. 

Vådområdeindsatsen skal op i omdrejninger

Etableringen af vådområder med efterfølgende reduktion af kvælstofudvaskningen er en vigtig betingelse, for at landmændende kan fastholde de gødningsnormer de fik i Landbrugspakken, og som er så afgørende for, at der kan produceres korn af høj kvalitet, mener Søren Laustsen. 

"Det er rigtig ærgerligt, at vådområdeindsatsen er blevet så uhyggelig kompliceret organiseret, at mange forhold bremser processen. Egentlig er det måske forståeligt nok, når det er et komplekst samarbejde mellem Miljøministeriet, Landbrugsstyrelsen, kommunerne, landboorganisationerne og den enkelte lodsejer, der skal falde i hak for at processen ruller derudaf," siger Søren Laustsen og fortsætter:

"Det er mange parter, der skal arbejde sammen. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om der ligger en helt nødvendig og knivskarp projekt- og køreplan med indsatser, tidsplan, milepæle og ressourceallokering bag indsatsen. Eller om det hele blot er meldt ud fra Christiansborg uden tanke for, hvad der kræves af alle involverede parter for at gennemføre vådområdeindsatsen", siger han.

Søren Laustsen håber, at ministeren kan give et positivt svar, så tingene hurtigt kan komme op i omdrejninger.

Udfordringer med proteinindhold

Esben Skøtt, der også er bestyrelsesmedlem i SLF og svineproducent tilføjer, at han også er ganske bekymret for fremtiden, hvor den næste Vandplanperiode træder i kraft fra 1. januar 2021. Her er der lagt op til, at vi landmænd bliver mødt med yderligere reduktionskrav vedr. kvælstof. 

"Jeg er bekymret for, om det kommer til at betyde reduceret gødningsnorm igen, så jeg ikke kan producere korn med tilstrækkeligt proteinindhold til mine grise. Konsekvensen bliver mere import af soja fra Sydamerika med ringere økonomi og øget klimabelastning til følge. Jeg vil spørge ministeren, hvordan han ser på denne problemstilling", slutter Esben Skøtt.   

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.