Spare-øvelse i Køge: Vedligeholdelse af udvalgte vandløb stopper

Køge Kommune vil privatisere ca. 13 km af kommunens vandløb, og det vil få store økonomiske konsekvenser for de berørte lodsejere. Samtidig rejser Landboforeningen Gefion en kraftig kritik af, at man privatiserer vandløb, der er en offentlig interesse i.

Mere end 70 medlemmer var mødt op, da Gefion inviterede til medlemsmøde med 2 emner på dagsordenen: privatisering af vandløb og BNBO og grundvandsbeskyttelse. Det var især vandløbene de der optog medlemmerne.

Det skriver Gefion i en pressemedelelse.

"Det kan ikke være andet end en ren spare-øvelse kommunen har gang i. Men det er en øvelse uden proportioner, for hvor meget sparre kommunen egentlig på det her – det er måske lidt mere end hundrede tusinde kr. ud af et kommunalt budget på mange, mange millioner", lyder det fra Torben Hansen, der er formand for Landboforeningen Gefion.

Alle udgifter pålægges bredejerne

Når et vandløb privatiseres så overgå al vedligeholdelse til bredejerne, men det betyder langt fra at der er frit slag til at rense op og vedligeholde. For selvom regulativet holder op med at virke, så kan bredejerne stadig følge vandløbsloven og naturbeskyttelsesloven, når de vedligeholder vandløbene. I praksis vil det sige, at bredejerne skal vedligeholde på samme måde og niveau som kommunen, og man må ikke bare grave åen bredere selvom vandløbet er privat.

#Man læsser alle udgifter, bøvl og risiko over på bredejerne, bredejerne får ingen fordele ud af det", siger Torben Hansen.

En af de helt store problemer med privatiseringen er den stand, som vandløbene er i, når lodsejerne overtager dem. Flere frygter nemlig, at de rørlagte dele af vandløbene er i så dårlig stand, at de skal skiftes. Og så venter der bredejerne en regning på mange hundrede tusind kroner.

Bredejerne stiller krav til kommunen

Derfor vil bredejerne stille krav om, at Køge kommune dokumenterer, hvilken stand rørene og vandløbene er i, når de overtager dem – et krav, som advokat John Breving fra Plexus Advokaterne bakker dem op i.

"Der er ingen tvivl om, at bredejerne har krav på en ordentlig overleveringsforretning, hvor kommunen dokumenterer, at vandløb og rør er i ordentlig stand, siger John Breving, der også opfordrede bredejerne til at lave høringssvar hvor de påpeger, at 25 pct. af vandet i vandløbene ifølge kommunens egne beregninger kommer fra offentlige arealer".

Landboforeningen Gefion skriver et generelt høringssvar med kritik af Køge kommunes ønsker om at privatisere vandløbene, og opfordrer alle bredejere til at skrive høringssvar. Det eriøvrigt ikke første gang privatisering af vandløb er på dagsordenen, men sidste gang blev forslaget taget af bordet efter kritik fra Gefion, dengang var der dog en anden sammensætning i byrådet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.