Udvalgsformand på Tour de Høst i sommerheden

I sidste uge, inden weekendens hedebølge satte ind, var Peter Poulsen, formand for Udvalget for Planter og Natur i Djursland Landboforening, på høsttur hos tre af foreningens medlemmer for at få en status på markarbejdet.

Med start fra Djursland Landboforening i Følle på Djursland, tog Peter Poulsen, som er formand for Udvalget for Planter og Natur i Djursland Landboforening, torsdag morgen på høsttur til tre af foreningens medlemmer.

"Jeg vil naturligvis gerne ud at vise flaget, men det er også godt for mig at komme ud og se og høre, hvad der rører sig udenfor min matrikel i Ørsted", lyder det fra Peter Poulsen.

Første stop på dagens høsttur blev hos Rodskovgård, som holder til ved Hornslet. Gårdejer Erling Kristensen skal i samarbejde med en markmand høste knap 540 hektar. Hveden var han på dette tidspunkt ikke kommet i gang med endnu – det var ikke helt klar, men mon ikke det er blevet det i løbet af weekenden. Vinterbyggen, rapsen og rajgræsfrøet er høstet. Det betyder, at der på dette tidspunkt var høstet 35 procent af det samlede areal.

"Vores vinterbyg så ikke ud af noget særligt, men jeg er blevet positivt overrasket. Det ser ud til at blive en middelhøst. Rapsen så også noget kedelig ud, men her er der også høstet mere, end vi havde regnet med", lyder det fra Erling Kristensen.

Derimod kommer hans maltbyg i år direkte på lager. Sidste år solgte han på kontrakt, men det har han ikke gjort i år, da prisen var for dårlig.

"Prisen på maltbyggen er nok lidt ramt af Coronaen. Der bliver ikke drukket så mange øl i år, da der ikke er nogen festivaller eller tilskuere til fodboldkampene", melder Erling Kristensen.

Inden formanden satte GPS’en til næste destination, blev der tid til en snak om Erling Kristensens 120 hektar kartofler, og ikke mindst de udfordringer, han har med rajgræs på nogle af arealerne.

Næste stop: Revn

Dagens andet stop bragte formanden til Revn nær Grenaa. Her holder Karl Eric Pedersen til, og han ankom på fineste vis i sin mejetærsker. Han startede formiddagen med at køre en stribe til ære for gæsterne, og kunne da lige starte med at tage en kærkommen vandprøve, inden han kom ned fra huset.
Karl Eric Pedersen skal i alt have høstet 350 hektar. Der er allerede høstet rapgræs, og hveden er der lige taget hul på. Derefter er der byg og rug tilbage.

"Vores rapgræs ser fornuftig ud, og prisen er lige nu god. Nu er vi i gang med hveden. Det er sorten Informer med udlæg af rajgræs. Den har haft en del modgang, men det har givet mere, så det ser udmærket ud. Vi regner med, at vårbyggen med udlæg er klar indenfor et par dage, og rugen bliver færdighøstet i dag", forklarer Karl Eric Pedersen, som skal bruge sit korn til de 16.000 slagtesvin, som han producerer hvert år. Derudover presser han 1200 tons halm, som han kører til varmeværket.

Tredje og sidste stop

Dagens sidste stop blev hos Simon og Cay Wulff Sørensen på Kristiansmindevej nær Grenaa. Her skal der høstes godt 470 hektar, og det er endnu kun vinterbyggen, som er kommet i hus. Dernæst står rapsen for tur. Det betyder, at godt 10 procent af det samlede areal er høstet. Også her overrasker den første høst positivt, da afgrøderne havde set lidt medtaget ud.

"Nu er vi jo ikke nået så langt, så det er svært at sige, hvordan det ser ud derude, før vi er kommet i gang, men min vurdering er, at det ser udmærket ud", lyder det fra Simon Wulff Sørensen.

Bedriftens hvede, byg og rug går direkte til grisene, og havde det ikke været for rapsen, så kunne de være selvforsynende med de 32.000 tønder, som de skal bruge om året.

"Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg tager på høsttur. Det har været en rigtig god dag, hvor vi ikke kun får talt om høsten og markarbejdet – jeg får også set nye tiltag på bedriften og får fortalt om produktionen i det hele taget", fortæller Peter Poulsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.