Velas om nye vandplaner: "Vi skal tænke anderledes"

Kollektive virkemidler, partnerskaber og lokal viden var nogle af nøgleordene, da bestyrelsesmedlemmer fra landbrugsforeningerne på Fyn og i Midt- og Østjylland var mødt op til en konference om Vandområdeplan 3.

Deltagerne sad på snorlige rækker og med god afstand, da tovholder for Politisk Forum, Henrik Nielsen mandag 2. november bød velkommen til konferencen om Vandområdeplan 3. 

Konferencen skulle klæde deltagerne på til det politiske arbejde, der venter i den nye vandplanperiode.

"Retention, presfaktorer og omkostningseffektiv vandmiljøindsats. Det er ord, vi skal høre mange gange, før vi helt forstår dem. Vi har en fælles udfordring og et fælles ansvar. Hvordan kommer vi i mål med kravet fra vandrammedirektivet, samtidig med at vi tager hensyn til landbrugsproduktionen? Vi kan ikke fortsætte, som vi gør i dag", påpegede han. 

Vi skal arbejde lokalt

Budskabet fra de tre oplægsholdere fra Seges var også tydeligt. Flemming Gertz, Charlotte Kjærgaard og Irene Wiborg påpegede nødvendigheden af samarbejde og at tænke lokalt. De store forskelle, der er i oplandene og fjordene, gør, at en fælles national indsats ikke giver mening. Afsættet skal være i de lokale behov. Centrovice på Fyn er i gang.

"Vi er ved at få udarbejdet rapporter for Odense-, Nakkebølle- og Nyborg Fjord for at finde ud af, hvor kvælstofudledningen kommer fra - og hvornår. Vi får også undersøgt, hvor langt tid vandet opholder sig i fjorden, inden det når ud i havet. Fjorde med stor vandudskiftning bliver næsten ikke påvirket af udledningen af kvælstof i vinterhalvåret, hvor landbrugets udledning primært sker. Vi er nødt til at have styr på fakta om vores fjorde, for at vi kan sætte ind med den rette indsats", understreger formand for Centrovice Torben Povlsen. 

Samarbejde – og én for holdet

For at komme i mål med Vandområdeplan 3 er det nødvendigt at alliere sig med kommuner og organisationer. Det er også afgørende, at lodsejerne bliver inddraget tidligt i processen, da virkemidlerne skal placeres der, hvor det giver bedst mening. Desuden er det lokale kendskab vigtigt, for ofte er det kun lodsejeren selv, der ved, hvor drænene er placeret.

"Den kollektive indsats er afgørende. Vi skal placere virkemidler som minivådområder, vådområder og filtermatricer de rigtige steder, hvor fællesskabet får den største effekt. Det betyder godt nok, at alle landmænd ikke kommer til at bære den samme byrde, men i det samlede regnskab vinder vi alle sammen på det", slutter tovholder for Politisk Forum, Henrik Nielsen. 

Bag arrangementet stod LFØ og Politisk Forum, der består af formændene for de ni foreninger bag Velas. 

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.