Vestermølle-vintermøde om fake news og fakta i klimadebatten

Pyrolyse kan fjerne halvdelen af Landbrugets CO2-udledning og lave grønt brændstof til dækning af al flyvning over Danmark

Pesticidrester er ikke problemet, sagde professor ved Københavns Universitet, Nina Cedergreen, da hun på vintermødet på Vestermølle ved Skanderborg Sø i 2017 talte om drikkevand.

Test af grundvand overalt i Europa har vist, der f.eks. er myggebalsam i 85 procent af alle boringer, koffein i 83 og PFAS i 66 procent. Der findes også rester skizofrenmedicin samt undervognsbehandlingsmiddel – og meget, meget andet. Professorens opfordring til at analysere også for andet end pesticidrester – som ikke har sløjfet nogen boring i mere end 20 år – er siden blevet fulgt og har foreløbig fået PFAS frem i overskrifterne.

Det skriver Landboforeningen og Møllelauget i en pressemeddelelse.

I 2020 var vintermødets overskrift Flyv og spis ko – uden CO2. Det inspirerede til nedsættelse af en arbejdsgruppe, hvis virke har ført til de nu håndfaste planer om at etablere et biogasanlæg, som skal dække Odder og Skanderborg kommuner – og bidrage til uafhængighed af energi fra Rusland. 

Fake og fakta i klimadebatten

Onsdag 1. marts kl. 19.00 indbyder Landboforeningen Odder-Skanderborg i samarbejde med Vestermølle Møllelaug igen til vintermøde, nu med overskriften Fake og fakta i klimadebatten. Indledere er viceformand i Landbrug & Fødevarer Thor Gunnar Kofoed samt CEO i SkyClean A/S, Peder Riis Nickelsen. Arrangørerne har bedt om svar på spørgsmålene: Hvad er pyrolyse, og hvad står Power to X (PtX) for? Kan energiøer og solceller give os lagerfast, grøn energi? Landbruget – hindring for eller del af vejen til reduktionsmålet?

SkyClean A/S under Nickelsens daglige ledelse er i gang med at omdanne restfraktionen fra biogas og halm til hhv biokul og brændstof til bl.a. fly, så vi kan flyve og spise ko uden CO2. Biokul gøder og forbedrer jorden og binder CO2 i op til tusinde år. Et SkyClean pilotanlæg er i drift og det første merkantile anlæg under etablering. Alene denne teknologi vurderes til at kunne binde halvdelen af landbrugets CO2-udledning og sikre grønt flybrændstof til al flyvning over Danmark. 

Thor Gunnar Kofoed er både i Danmark og i EU-sammenhæng fødevareklyngens førstemand, når det gælder klima- og miljøforhold. 

Mødet er offentligt og åben for alle. Entré 75 kroner, som dækker kaffe/te og brød i pausen mellem de to indlæg og den efterfølgende debat. Tilmelding på jlc@jlundc.dk, evt. 4050 0333.  
 

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.