Vi vil være jagthund fremfor vagthund

Biogasanlæg, solceller og vindmøller. Grøn omstilling er på alles læber og er for længst blevet en del af vores virkelighed, men hvor skal anlæggene placeres, når ingen vil have dem i baghaven. Det var et af de emner, der fyldte i debatten på Vejle-Fredericia Landboforenings generalforsamling mandag den 21. marts. Her var 90 medlemmer og samarbejdspartnere mødt op til en aften, der kom til at handle om grøn omstilling og den måde, foreningen arbejder på, for at få indflydelse. 

- I stedet for at være vagthunden, der hele tiden passer på, vil vi være jagthunden, der går efter mulighederne og påvirker tingene i den retning, som passer os. Vi er progressive og søger indflydelse. Det er den måde, vi arbejder på i vores forening, sagde Nis Hjort, der er formand for Vejle-Fredericia Landboforening. 

Stort potentiale i ålegræs

Foreningen arbejder målrettet på at påtage sig en aktiv og opsøgende rolle. Derfor er formanden også med i styregruppen for Sund Vejle Fjord, hvor han sammen med en række andre interessenter arbejder på at forbedre miljøtilstanden i Vejle Fjord gennem en række marine tiltag.

- Det er nødvendigt, at vi arbejder på alle fronter – både ude i fjorden og i oplandet – hvis vi skal have Vejle Fjord i god økologisk tilstand. Vi kommer ikke i mål med tunnelsyn. Vi skal arbejde med alle presfaktorer. Det gælder landbrug, spildevand og aktiviteter på havnen. Marine virkemidler er også et vigtigt parameter, sagde Nis Hjort og fortsatte:

- Det viser sig, at ålegræs har et langt større potentiale, end vi har været klar over. Ålegræs bidrager til rig biodiversitet på fjordbunden og omsætter både kvælstof og fosfor. Faktisk omsætter veletableret ålegræs 300 kg. kvælstof pr. hektar og 80 kg. fosfor. Det omsætter også CO2 i samme omfang som en skov, så der er ingen tvivl om, at der er store perspektiver i ålegræs, understregede han. 

Punktum for flere vandplaner

Vejle-Fredericia Landboforening har i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og andre landboforeninger arbejdet målrettet på at synliggøre betydningen af lokal vandplanlægning. Indsatsen har båret frugt, og det er lykkedes at få ind i de nye vandplaner, at der skal gennemføres tre pilotprojekter i Danmark med afsæt i lokal vandplanlægning. 

- Vi lægger os i selen for at blive et af de tre projektområder. Det vil give så god mening med de erfaringer, vi har fra Sund Vejle Fjord. Vi er vant til at samarbejde med både kommune, spildevand og havn og har stor faglig viden om, hvad der presser vandmiljøet i fjorden – og hvornår. Vi er i dialog med kommunen for at få opbakning til at blive et af de tre projekter, sluttede Nis Hjort.

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.