Landmænd ærgres over dyretransporter - må sende store grise til Essen

På grund af strejker hos Danish Crown står svineproducenter i dag tilbage med for store svin, som de har måtte transportere på lange køreture til Tyskland. Det går udover beskæftigelse og dyrevelfærd, mener svineproducent.

For store grise, mangel på plads med nye smågrise på vej og lange transportture. Strejker blandt slagterimedarbejdere hos Danish Crown er gået udover danske svineproducenter, der kommer bagud med slagtningn, hvorfor grisene vokser sig for store og pladsen bliver mindre.

I et ">facebookopslag kalder svineproducent hos Hegnsgård Mads Steiner situationen for træls og sammenligner strejken som at tisse i bukserne. 

I opslaget deler han to billeder fra Dynagro og Røj Landbrug, der begge skriver, at de har måtte 360 slagtesvin hver til Tyskland. Dynagro forklarer, at deres grise normalt bliver slagtet i Blans, der er en køretur på 10 km. På grund af strejken har de været nødt til at transportere 180 grise ad fire omgange til Essen i Tyskland.

"Det er en pukkel, der er opstået hen over foråret, især i forbindelse med deres overenskomst. På den ene side mangler vi slagtesvin i Danmark, men når vi så ikke kan få slagtet vores grise til tiden, har vi et problem," siger  direktør for Dynagro Martin Lambert Pedersen, da Landbrugsavisen.dk ringer ham op.

Hos Dynagro bliver der født ca. 1.000 grise om ugen med en årlig produktion af 22.000 slagtesvin. Martin Lambert Pedersen fortæller, at svinene har været oppe og veje 130 kg levende, hvor de normalt har ligget på 113 kg. 

Danish Crown har som løsning valgt at transportere grisene til Tyskland, og derfor er der i dag atter ro på i staldene, fortæller Martin Lambert Pedersen. Selvom han er glad for beslutningen, synes han, det er en ærgerlig situation.

"Lige nu er der ro på for os, men det tror jeg ikke, der er alle steder. Især hvis man kommer til Nordjylland, hvor det ikke er fysisk muligt at eksportere, fordi der er for langt. Samtidig er det er bekæftigelsen, der bliver eksporteret sammen med grisene. Den anden del er dyrevelfærden, hvor grisen kunne nøjes med 5-10 km og nu må ud på en tur på 500 km," fortæller han.

Direktøren uddyber, at de hos Dynagro får kompensation for udsættelse af slagtningen. Han tror, at det vil vare en måneds tid endnu, før Danish Crown og dermed svineproducenterne ikke længere er bagud. Han håber, at de i fremtiden kan stole mere på slagterimedarbejderne.

"Grisene, vi sender til slagt, er ikke bare noget, man regulerer op og ned på, og du får dem ikke bare til at stoppe med at vokse. Det er det, der gør, at vi er nødt til at stole på slagterimedarbejderne. Vi  ved, der kommer helligdage, men det er svært at planlægge sig ud af strejker," siger han.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu